Високий рівень вітаміну D пов’язаний із заняттями фітнесом

    146

    За даними дослідження, люди з більш високим рівнем вітаміну D також мали тенденцію до кращої кардіореспіраторної придатності (міра рівня аеробної фізичної активності людини).

    Таким чином, високий рівень вітаміну D пов’язаний із заняттями фітнесом, тобто з підвищенням кардіореспіраторної придатності.

    Зв’язок між вітаміном D і заняттями фітнесом був сильним і послідовним серед різних груп людей, сказав у своїй заяві провідний автор дослідження доктор Амр Мараван, доцент кафедри внутрішньої медицини Університету штату Вірджинія. «Це говорить про те, що існує надійний зв’язок і дає додатковий імпульс для адекватного рівня вітаміну D».

    Дослідження було опубліковане вчора (30 жовтня) в Європейському журналі превентивної кардіології.

    Добре відомо, що вітамін D важливий для здоров’я кісток, але все більше досліджень показують, що вітамін може також впливати на серце і скелетні м’язи.

    Рецептори вітаміну D виявляються у багатьох типів клітин в організмі, включаючи клітини серцевого м’яза, тому вітамін може зв’язуватися з цими клітинами. Дослідники сказали, що вітамін D може допомогти в синтезі м’язових білків або в виробництві енергії.

    У новому дослідженні вчені проаналізували інформацію від майже 2000 чоловік у віці від 20 до 49 років в США, які брали участь в національному обстеженні здоров’я з 2001 по 2004 рік.

    У учасників були взяті зразки крові для аналізу рівня вітаміну D в крові. Вони також пройшли тест на біговій доріжці для вимірювання свого VO2 max, проксі для кардіореспіраторної придатності. VO2 max визначає максимальну кількість кисню, яку організм може використовувати під час тренування. Більш високий рівень VO2 вказує на більш високу серцево-дихальну форму.

    Дослідники сказали, що необхідно провести додаткові дослідження, щоб з’ясувати, чи впливає прийом вітамінів D в певних дозах на кардіореспіраторну придатність.