Водохреща: святковий стіл та чому треба купатись в ополонці

    742

    Зимовий цикл свят закінчує Хрещення Господнє або Водохреще, яке відзначається 19 січня.

    Портал “Знай.ua” вирішив розповісти про основні традиції свята.

    Святковий стіл

    Напередодні Водохреща українці зустрічають другий Святий Вечір. Протягом всього дня віруючі постяться та нічого не їдять. Сідати за стіл дозволяється лише після появи вечірньої зорі. Подаються пісні страви: риба, вареники з капустою, кутя, узвар.

    Вода та купання

    На Хрещення Господнє вода набуває особливого значення. Вона символізує початок життя та очищення. Вважається, що цього дня вода стає цілющою та зберігає ці властивості протягом року. Тому нею лікують хвороби.

    Віруючі цього дня освячують воду в церквах. Потім нею необхідно окропити оселю та всіх членів родини. Склянку такої води необхідно випити перед сніданком.

    Освячується вода також в річках й озерах. У переддень у кризі вирізається ополонка у вигляді хреста. Священик освячує воду. Така вода змиває гріхи та заряджає здоров’ям на наступний рік.

    Після Водохреща розпочинається новий весільний сезон, що триває до Великого посту.

    Ворожіння

    У ніч з 18 на 19 січня дівчата ворожать на майбутнього чоловіка. Це язичницький звичай, тому церква його не схвалює. Однак й досі він лишається популярним. Незаміжні переконані, що саме в цей період прогнози найбільш достовірні.