Чому рoсійські oкупанти не рoзраховують на скіфське золото

    149

    Росія має намір оскаржувати рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції “скіфського золота” до України

    Чому російські окупанти не розраховують на скіфське золото

    “Новина з Амстердама. Наші захисники отримали звісточку від судового пристава про намір кримських музеїв подавати апеляцію. Процедурно у них (музеїв) є кілька тижнів, щоб “висловити” всі свої “фе” з приводу першого суду і, відповідно, артефакти залишаться в сховищах музею Аллард Пірсона. Цікаво, що придумає захист окупаційної влади під час наступного судового засідання? Бо зображати патріотів України представникам музеїв вдруге не комільфо “, – повідомила на своїй сторінці в Facebook перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

    Тим часом, є всі підстави вважати, що окупанти від самого початку не розраховували на присвоєння скіфського золота.

    Судіть самі.

    Буває, що годинами намагаєшся донести до кого-небудь хибну думку, ввести в оману. І тут – бац – обмовка якась знакова злітає з язика, і відразу стає зрозуміло, що даремно витратив час, проговорився, тобі не повірять.

    Саме такий випадок, як здається, трапився в четвер,  15 грудня минулого року. Лише одна фраза нівелювала всі твердження російських чиновників про те, як вони хотіли отримати ці цінності, якою обґрунтованою була їхня позиція в суді, як вірили вони в свою перемогу, і як здивовані і обурені були поразкою. Та ще й на імпортних захисників витратилися …

    Того дня  на сайті видання “Известия” вийшла велика стаття генерального директора ДБУ РК “Східно-Кримський історико-культурний музей-заповідник” Тетяни Умріхіної під назвою “Кримські музеї будуть боротися”. Спеціально робимо акцент на день тижня і точну дату, оскільки саме так в ЗМІ заведено  повідомляти про новини. Прийнятні також слова “сьогодні” або “вчора”. Фраза “цього (або) минулого тижня” допускаються в аналітичних текстах, де розповідають  про те, що сталося вже на деякому часовому відрізку.

    Стаття ж про яку йдеться,  починається так: “В останні дні ситуація з експонатами виставки “Крим – золотий острів в Чорному морі” з чотирьох кримських музеїв знову опинилася в центрі уваги світової громадськості. Цього тижня Окружний суд Амстердама виніс рішення  про те, що скіфське золото з кримських музеїв слід надіслати не в Крим, а на Україну”.

    Чому російські окупанти не розраховують на скіфське золото - фото 1

    В принципі, щоб стверджувати, що перед нами заздалегідь заготовлена “риба”, написана тоді, коли ще не тільки невідомий вердикт суду, але навіть невідомо, коли він відбудеться, читати далі необов’язково. Все і так зрозуміло. Однак,  ми все ж таки дочитали, лише ствердившись в своїх припущеннях. Довгий опис суті конфлікту, і ще довша розповідь про експонати даної експозиції. В самому-самому кінці стандартні звинувачення в необ’єктивності і політичному замовленні. Ані тобі аргументованої позиції, ані  спростування тез опонентів, чи навіть елементів репортажу з ефектом присутності. Рубана чиновницька писанина. З нашвидкуруч придуманим штампом – заголовком.

    Повторимось, йдеться не про спеціалізоване видання, де вчені з максимальними подробицями сперечаються про якісь нецікаві масовому читачеві  теоріях-концепціях. Ось ЦЕ вийшло в популярних в “ватному” середовищі “Известиях”. І немає сумнівів, що держслужбовець писала (або підписала) цю саморобку за вказівкою згори. Від того, кому не могла відмовити. Такий чиновницький підхід свідчить про те, що: а) вони прекрасно усвідомлювали безперспективність для них даної судової справи; б) свідомо брешуть; в) всі обіцянки боротися націлені на внутрішнього споживача.

    Нарешті – найголовніше – оскарження вироку суду Амстердама окупанти і кримські колабораціоністи вважають певною формальністю, без найменшої надії на успіх. Інакше, як мінімум, вони не поливали б помиями тих, до кого знову мають намір апелювати.

    Джерело Depo.Світ



    • інші новини