Замок Барона: як в Україні пам’ятки архітектури переходять до рук мільйонерів

    1639

    У Києві пам’ятки архітектури, які складають велику історичну цінність для міста, нерідко стають приватною власністю. Частіше всього нові власники викуповують будівлю за мізерні кошти.

    Про це повідомляє “Українська правда”.

    Пізніше на місці зруйнованих будинків зводили нерухомість, або просто – продавали землю за більш вигідною ціною.

    Одним із таких об’єктів став будинок на Ярославовому Валу, датований кінцем XIX століття, історична назва якого – “Замок Барона”. Він належить до буферної зони згідно рішення ЮНЕСКО.

    За словами співробітника Національного музею історії України Софії Грабовецької, за весь час у будинку не поселявся жоден із власників, який за документами володів майном. Серед них були і ті, кому будинок належить на даний час: колишній депутат Київради із мільйонними статками Олександр Лойфенфельд, а також його донька Інна.

    Отримав він “Замок Барона” у досить розповсюджений спосіб. У 90-ті роки почав скуповувати усю нерухомість, яку вважав цінною, проте офіційно цей дім не придатний для того, щоб у ньому жити. Наразі технічний стан пам’ятки – незадовільний.

    На думку самого Лойфенфельда, ніяких дефектів він у замку не помічає, адже він може “стояти ще 100 років, адже за царя будували добре”.

    Кілька років тому законність продажу цього будинку поставила під сумнів прокуратура, яка намагалася довести, що це – комунальна власність. Як виявилося згодом, нічого не заважає будь-якому мільйонеру викупити цінну споруду, а згодом – навіть зруйнувати її. За рішенням суду ці дії не вважаються протизаконними.



    • інші новини