Суддя-снайпер: Про Савченко не можу говорити, не використовуючи ненормативну лексику

    185

    Суддя Господарського суду Харківської області Олександр Мамалуй у 2014 році під час першої хвилі мобілізації покинув суддівську кар’єру та став снайпером у Збройних силах України. З того часу минуло вже три роки, про війну почали говорити рідше. Багато хто намагається її просто не бачити, проте харків’янин переконаний, що поки в Україні триває війна, ми усі маємо бути солдатами своєї Батьківщини.

    «Поки йде війна – ми солдати. У спецівках, в костюмах і краватках, в білих лікарських халатах та мантіях – все одно солдати», – наголошує Олександр Мамалуй.

    Про війну, покарання для путінської Росії та скандальні події в Україні і як на них реагувати, в інтерв’ю «Вголосу» із суддею-снайпером Олександром Мамалуєм.

    Хто, на вашу думку, фінансував і фінансує проект «Новоросія»? Яке майбутнє у терористів з Л/ДНР?

    Фінансує цей «проект» Росія. Майбутнього у терористів немає: ми їх вб’ємо.

    Чи мають ЗСУ достатні ресурси для захисту території України? Як ви оцінюєте потужності української армії?

    Обороноздатність ЗСУ я оцінюю дуже високо. Ми можемо не тільки ефективно протистояти агресору, ми маємо всі можливості для перемоги.

    Зараз багато хто говорить, що якщо б українській армії дали наказ «зачистити» окуповану Донецьку та Луганську області, то наші Збройні сили зробили б це за кілька днів. Як ви думаєте, це можливо? Що нас стримує?

    Так, на мою думку, це можливо. Нас нічого не стримує. Регулярна армія спаяна дисципліною, а тому буде виконувати накази Головнокомандувача і Верховного Головнокомандувача. Буде наказ – наказ буде виконаний. Коли він буде? Начальство знає. Я ні з ким говорити про автономії не змушений і не говорю. Моя справа –  стріляти. А автономій ніяких не буде: Україна – унітарна держава.

    Чи може Мінський процес припинити війну на Донбасі? Чи ефективними є, на вашу думку, Мінські домовленості?

    Я ніяких домовленостей ні з ким не досягав, ніяких угод не укладав і тим більше їх не читав. Командування ЗСУ та керівництво Української Держави ніяких офіційних перемовин з терористами не веде і я впевнений, вести не буде. Мені байдуже, що там у Мінську за люди і які в них повноваження. Моя справа солдатська. Буде наказ – всіх «сєпарів» зариємо.

    Що, на вашу думку, потрібно зробити, щоб закінчити цю війну та повернути Україні Донецьку та Луганську області?

    Війна закінчиться тоді, коли всі гарні люди вб’ють всіх поганих.

    Якщо війна закінчиться, і Україна все ж поверне собі території підконтрольні проросійськими найманцями, яку політику там потрібно проводити? Що робити з тими, які кричали: «Путін, введи війська»?

    Я не заглядаю в майбутнє більш, ніж на кілька днів. Війна навчила цього не робити. Все це вирішимо потім. Ті з нас, хто виживе, вирішать.

    Чи можливо Путіна за його злочини проти України покарати міжнародним трибуналом? Як має відповісти Росія за незаконну анексію Криму та окупацію частини Донецької та Луганської областей?

    Так, це можливо і це буде зроблено. Росія має повернути анексовані території і сплатити контрибуцію.

    На вашу думку, чи правильним є те, що Надія Савченко самовільно поїхала домовлятись із сепаратистами, чи може депутат Верховної Ради України вести переговори з вбивцями українських воїнів?

    Ні, це ненормально. Але вибачте, про цю Савченко я не можу говорити, не використовуючи ненормативну лексику, тому краще помовчу.

    Зараз створюють різноманітні антикорупційні органи: НАБУ, НАЗК, Антикорупційну прокуратуру. На вашу думку, їхня робота є ефективною?

    Побачимо, їм треба дати час.

    Прокурори і НАБУ часто звинувачують суддів у тому, що вони працюють неефективно та відпускають на волю одіозних корупціонерів. На вашу думку, ефективною чи ні зараз є українська судова система, як її можна реформувати? 

    Правоохоронні органи повинні краще готувати матеріали для суду. Україна  –  правова, демократична держава, тому судді без доказів нікого не посадять, як би цих «посадок» не хотіли у суспільстві. Буде гарна доказова база – будуть результати. Не буде доказів, то краще відпустити 10 винних, ніж закривши очі на відсутність доказів, покарати одного безневинного. А щодо судової реформи, то вона вже триває. І ця реформа, на мою думку, буде ефективною.

    Чому до екс-регіоналів в Україні зараз доволі поблажливе ставлення? Вони спокійно ходять на ТБ і радіоефіри, деякі навіть їздять на російське телебачення, але тут їх не чіпають – чи це не свідчить про певні «договорняки» із нинішньою владою?

    Як я вже казав, Україна є правовою, демократичною державою. Тут нікого не саджають з міркувань політичної доцільності. Якщо будь-який регіонал або нерегіонал, або навпаки, будь-який патріот скоїть злочин, то понесе за це невідворотну відповідальність. В цьому і є зміст демократії: всі рівні перед законом та судом. В цьому –  справедливість.

    Зараз усі обговорюють падіння російського літака Ту-154, українцям докоряють, що, мовляв, не можна радіти чужим смертям, навіть якщо це країна-ворог. На вашу думку, як українці мають поводитись у таких випадках?

    Будь-який підданий російського хана, особливо «ліберал» і «демократ» спонукає нас, щоб ми на третьому році війни сумували через падіння російського військового борту. Вони хочуть, щоб ми або ж завмерли в глибокій емпатії, або ж хоча б заткнулись. Натомість таким потрібно просто сказати: «Поклади на місце Крим!» І тут дев’яносто дев’ять відсотків ймовірності, що навіть інтелігентний співрозмовник відповість Вам: а) Кримнаш; б) Крим ніколи ваш не був; в) Крим сам пішов. От і все.

     

    Марія Бойко, «Вголос»



    • інші новини