Кількість українських студентів, які навчаються на Заході, вражає

    805

    Підраховано, скільки студентів здобуває освіту поза межами держави

    Кількість студентів з України в іноземних навчальних закладах збільшується щороку приблизно на 29%. Про це свідчать підрахунки аналітичного центру CEDOS, які базуються на даних статистичних служб країн Європи, Північної Америки та Австралії.

    Які найновіші тенденції?

    – Із 2008/2009 навчального року ми збираємо та аналізуємо дані про кількість українців, що навчаються у закордонних університетах. Маємо інформацію із 33 країн Європи, Північної Америки та Австралії, – розповідає газеті “Експрес” Олександра Слободян, аналітик центру CEDOC. – Ми також охоплюємо країни Азії та Латинської Америки. Єдине, у нашому дослідженні немає інформації про кількість студентів з України, що навчаються у вишах Румунії та Данії. Статистичні служби цих країн не подають таких даних щороку.

    – Тож скільки українців нині здобує вищу освіту за кордоном?

    – На 2014/2015 навчальний рік ми зафіксували у закордонних вишах 59 648 українців. Найбажанішими для навчання країнами є Польща (22 833), Німеччина (9379), Росія (9365), Канада (2536), Італія (2200), Чехія (2015), США (1551), Іспанія (1545), Австрія (1460), Франція (1332) та Угорщина (1003).

    Якщо порівнювати 2014 і 2015 рік, то приріст становить 29%, або 13 266 осіб. Дві третини цього приросту становили українці, що навчаються в польських університетах. Їх побільшало з 14 951 до 22 833 осіб. Також українців істотно побільшало у канадських, чеських та італійських університетах.

    Уже маємо дані про кількість українських студентів у 2015/2016 навчальному році в Польщі, Словаччині, Франції та Чехії. Зокрема, у польських університетах навчається 30 041 українець.

    Приріст українських студентів у російських вишах становить 3336 осіб за два роки. Це, вочевидь, є результатом вимушеної міграції українців вступного віку з тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей до Росії.

    – Чому українці їдуть вчитися за кордон?

    – На кількість наших студентів у тій чи іншій країні зазвичай впливає чисельність української діаспори, якість освіти, культурна близькість, вартість освіти, вартість проживання та рівень оплати праці. Зазвичай українські студенти їдуть у країни, близькі за мовою та культурою, туди, де вже є великий контингент українців.

    Слід врахувати, що в Україні доступ до вищої освіти практично необмежений через велике держзамовлення і порівняно низьку вартість навчання на контрактній формі. Віддача ж від вищої освіти досить низька. Згідно з дослідженням фахівців у сфері економіки праці та міграції Вахітової і Купе, в 2007 році кожен рік вищої освіти в середньому збільшував місячну заробітну плату на 5,6%. Водночас ще у 2005 році в 28 країнах ЄС збільшення
    заробітної плати після здобуття вищої освіти в середньому становило 43%. У Польщі – 45%, Німеччині – 32%, Чехії – 44%.

    – Чи варто чекати повернення у країну наших студентів після здобуття освіти?

    – Якщо є можливість працевлаштуватися у країні, у якій навчаєшся, то від такого шансу мало хто відмовляється. У травні цього року Європейський парламент прийняв нову директиву, покликану зробити країни ЄС привабливішими для іноземних студентів з третіх країн. Зокрема, всі члени ЄС (крім Данії, Ірландії та Великобританії) протягом наступних двох років мають дозволити іноземним студентам, які закінчили їхні університети, перебувати у країні 9 місяців для пошуку роботи або ж самозайнятості.

    Богданна МАРТИНИК



    • інші новини