Верховна Рада розглядає законопроект про знижку на штраф від ТЦК для ухилянтів

    333

    Верховна Рада України незабаром планує розглянути в першому читанні законопроєкт №12093, який передбачає 50% знижку на штраф для військовозобов’язаних, які добровільно визнають порушення та сплатять штраф, накладений територіальним центром комплектування (ТЦК). Ініціаторами документа стали депутати Комітету з питань правоохоронної діяльності, зокрема його голова Сергій Іонушас. 25 жовтня цей комітет рекомендував ухвалити законопроєкт за основу, повідомляє Судово-юридична газета.  

    За інформацією комітету, протягом 2024 року понад 6 мільйонів військовозобов’язаних громадян не оновили свої персональні дані, зокрема номери мобільних телефонів, електронну пошту та адресу проживання, що вимагалося законом про посилення мобілізації. Несвоєчасне оновлення даних без поважних причин протягом 60 днів є адміністративним правопорушенням, за яке передбачено штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 грн. 

    Через це Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг» містить неповну інформацію щодо великої кількості громадян, що значно ускладнює процес мобілізації. 

    Законопроєкт пропонує розв’язати проблему шляхом запровадження механізму, який дозволить військовозобов’язаним самостійно звертатися до ТЦК для оновлення персональних даних. У разі добровільного визнання порушення та сплати штрафу, громадяни зможуть скористатися 50% знижкою від мінімального розміру штрафу, передбаченого статтями 210 і 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це складе 8500 грн. 

    Очікується, що процес сплати штрафу буде доступний через Електронний кабінет військовозобов’язаного, призовника та резервіста («Резерв+»), що спростить процедуру та зробить її більш доступною для громадян. Окрім того, уточнення персональних даних стане передумовою для економічного бронювання та доступу до інших функцій електронного кабінету. На думку депутатів, це має стимулювати велику кількість військовозобов’язаних скористатися новою можливістю. 



    • інші новини