Археологи знайшли таємну гробницю під стародавнім храмом Ель-Хазне в Йорданії

    319

    Шотландські археологи з Університету Сент-Ендрюс знайшли секретну гробницю, розташовану під храмом-мавзолеєм Ель-Хазне на території стародавнього міста Петра в Йорданії. Про це повідомляється на офіційному сайті наукової установи.

    Місто Петра було столицею Набатейського царства близько 2400 років тому. Воно визнане об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та входить до списку семи нових чудес світу.

    Команда натрапила на невідоме приміщення під Ель-Хазне під час дистанційного зондування за допомогою георадару.

    У ході розкопок археологи знайшли останки 12 людей. За словами вчених, в одній із камер вони виявили скелет, що стискав у зотлілих руках керамічний посуд.

    «Швидше за все, гробниця була побудована як мавзолей та склеп у Набатейському царстві на початку першого століття нашої ери для Арети IV Філопатріса. Як і в багатьох гробницях у долині, у гробницях було виявлено мало останків через їхнє подальше та повторне використання протягом останніх двох тисячоліть», — припустив доктор Тім Кіннерд з Університету Сент-Ендрюс, який брав участь у дослідженні.

    Вчені сподіваються, що відкриття допоможе уточнити час будівництва Ель-Хазне та дізнатися більше про Набатейське царство.