Вчені NASA оголосили про початок періоду максимальної активності Сонця

    148

    Вчені Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США офіційно підтвердили початок періоду пікової активності Сонця в рамках 11-річного циклу. Про це повідомляється на сайті космічної агенції.

    Коли Сонце найактивніше, космічні погодні явища стають частішими. Сонячна активність вже призвела до збільшення видимості полярних сяйв та впливу на супутники та інфраструктуру в останні місяці.

    “Під час сонячного максимуму кількість сонячних плям, а отже, і рівень сонячної активності, збільшується”, – зазначив директор Програми космічної погоди в штаб-квартирі NASA Джеймі Фейворс.

    Найпотужнішим спалахом поточного сонячного циклу на цей час був спалах X9.0 3 жовтня (клас X позначає найбільш інтенсивний спалах, а число дає більш детальну інформацію про його силу).

    Вчені очікують, що максимальна фаза триватиме ще близько року, перш ніж Сонце увійде до фази спаду, що призведе до сонячного мінімуму.

    Дослідники прогнозують нові сонячні та геомагнітні бурі протягом поточного сонячного максимуму. Це призведе до частіших полярних сяйв і може спричинити збої в роботі систем зв’язку та іншої технологічної інфраструктури.