Археологи знайшли найдавнішу християнську церкву у Вірменії

    414

    Археологи виявили найдавнішу відому християнську церкву неподалік сучасного міста Арташат у Вірменії. Про це повідомляє турецький портал археологічних новин Arkeonews.

    У заяві Мюнстерського університету повідомляється, що знахідка була восьмикутною будівлею з хрестоподібними прибудовами. Група німецьких та вірменських вчених досліджує давньогрецький мегаполіс Артаксату на Араратській рівнині з 2018 року.

    Будівля збудована у IV столітті і відповідає ранньохристиянським спорудам. Мармурові фрагменти свідчать, що церква була щедро прикрашена, а матеріал був імпортований із Середземномор’я.

    “Восьмикутні церкви були невідомі тут досі, але ми добре знайомі з ними по регіону Східного Середземномор’я, де вони вперше з’явилися в IV столітті нашої ери”, – зазначив доктор Мкртич Х. Зардарян із Національної академії наук Вірменії.

    Легенда свідчить, що в 301 році нашої ери в Артаксаті Григорій Просвітитель привернув у християнство царя Вірменії Трдата III, зробивши Вірменію першою християнською державою у світі. В епоху еллінізму місто перетворилося на мегаполіс і служило столицею Вірменського королівства майже шість століть.