Зарплата президентів: порівняння доходів Володимира Зеленського зі світовими лідерами

    5

    У світовому рейтингу доходів глав держав президент України Володимир Зеленський демонструє відносно невисоку зарплату. Найбільші виплати отримують прем’єр-міністр Сінгапуру, президентка Швейцарії та прем’єр-міністр Австралії.

    Зеленський оприлюднив свої декларації за 2021 та 2022 роки, в яких вказані його доходи, майно та фінансові зобов’язання, про що повідомляє ТСН. Згідно з цими даними, його річна зарплата становила 336 тисяч гривень, що дорівнює 28 тисячам гривень на місяць без урахування надбавок та премій. 

    Цікаво, що загальні доходи Зеленського та його родини зменшилися: з майже 11 мільйонів гривень у 2021 році до приблизно 4 мільйонів гривень у 2022 році. У декларації за 2021 рік зазначається, що загальні доходи Володимира Зеленського та його родини становили 10 мільйонів 824 тисячі гривень. З них 5 мільйонів 359 тисяч гривень надійшли від продажу облігацій внутрішньої державної позики.  

    Основними джерелами доходів сім’ї Зеленського у 2021 році були зарплата, відсотки від банківських вкладів та дохід від оренди нерухомості, що загалом склало 5 мільйонів 464 тисячі гривень. Варто відзначити, що в порівнянні з 2020 роком доходи родини президента у 2021 році скоротилися на майже 12 мільйонів гривень. 

    Серед світових лідерів найвищу зарплату отримує прем’єр-міністр Сінгапуру Лоуренс Вонг, чий річний дохід перевищує 1,5 мільйона доларів. Це майже вдвічі більше, ніж зарплата президентки Швейцарії Віоли Амгерд, яка заробляє 570 тисяч доларів на рік, займаючи друге місце.  

    На третьому місці — прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе, річна зарплата якого перевищує 413 тисяч доларів. Президент США Джо Байден займає четверте місце з річною оплатою 400 тисяч доларів. Канцлер Німеччини Олаф Шольц завершує першу десятку лідерів з річним доходом близько 294 тисяч доларів. 

    Якщо порівнювати зарплати лідерів з рівнем ВВП на душу населення, перші місця займають африканські країни. Наприклад, президент Кенії Вільям Рутто отримує 141 тисячу доларів на рік, що становить майже 2000% від ВВП країни на душу населення. Лідери Танзанії та Південноафриканської Республіки також отримують зарплати, що складають 1000% від ВВП своїх країн. 



    • інші новини