Нова пошта попереджає про логістичний колапс через скасування безмитного ліміту на посилки

    1

    Скасування безмитного ліміту на посилки до 150 євро може спричинити серйозні проблеми в логістиці та затримки в доставці. Про це заявив співвласник «Нової пошти» Володимир Поперешнюк.

    Поперешнюк пояснив, що однією з головних загроз є «від’ємний фіскальний ефект від оподаткування посилок». За його словами, це відбувається, коли витрати держави на митно-податкові процедури перевищують доходи від оподаткування посилок. Причина цього — вартість митних процедур часто вища за самі посилки. 

    «Це стосується навіть дорогих посилок понад 150 євро. А знижений податковий поріг ще більше погіршить ситуацію, оскільки під оподаткування потраплять дешевші посилки, що збільшить витрати бюджету», — підкреслив Поперешнюк. 

    Ще однією серйозною проблемою може стати логістичний колапс. За словами Поперешнюка, на цей момент в Україні розмитнюється лише 2% посилок, але нові правила вимагатимуть обробки кожної посилки. 

    «Легко передбачити логістичний колапс і великі затримки, якщо всі посилки потраплять під податок», — написав він у своєму дописі. 

    Нагадаємо, що 17 вересня Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт № 11416-д, який передбачає збільшення податків. Попередня версія документа пропонувала зменшити ліміт вартості посилок для безмитного ввезення зі 150 до 45 євро для P2P відправлень і повністю скасувати цей ліміт для інтернет-магазинів та маркетплейсів. Хоча цю норму було вилучено з нинішньої версії, від планів її впровадження не відмовилися. 

    2 жовтня на заході «Діалоги з NV про майбутнє» Данило Гетманцев, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, заявив, що ліміт у 150 євро має бути вилучений із законодавства. 

    Ці зміни можуть мати серйозні наслідки для малого бізнесу та звичайних громадян, які активно користуються міжнародними відправленнями. Компанії, такі як «Нова пошта», попереджають, що запровадження таких норм може створити хаос у сфері логістики, значно ускладнивши доставку товарів та збільшивши витрати як для держави, так і для бізнесу. 



    • інші новини