Озеленення Антарктиди прискорилося останніми роками на 30 відсотків, – вчені

    445

    Полярні області теплішають швидше за інші регіони планети, і Антарктида не виняток. Океанські хвилі тепла, втрати льоду стали майже звичайними явищами. Багаторічні спостереження за рослинністю на Антарктичному півострові показали, що їхня площа збільшилася майже в 10 разів за останні 40 років. Супутникові дослідження підтвердили надзвичайну чуйність місцевої рослинності до зміни клімату.

    Антарктичний півострів – найбільший із півостровів Антарктичного континенту. Він простягається на північ на 1300 кілометрів, а крайня точка розташована лише за тисячу кілометрів від Патагонії.

    Вчені з Ексетерського університету разом із колегами з Університету Хартфордшира та Британською антарктичною службою використовували супутникові дані, щоб оцінити швидкість озеленення Антарктичного півострова у відповідь на зміну клімату. Якщо 1986 року рослинний покрив займав площу в один квадратний кілометр, то 2021-го — вже майже 12 квадратних кілометрів.

    Вчені також з’ясували, що озеленення прискорилося на 30 відсотків за останні роки — з 2016 по 2021 рік у порівнянні з тим, що спостерігається з 1986 року, захоплюючи по 400 тисяч квадратних метрів на рік. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience.

    У попередній науковій роботі самі автори вивчили зразки з екосистем, переважно мохових, на Антарктичному півострові. З’ясувалося, що швидкість росту рослин різко зросла останні десятиліття. Наразі ці висновки підтвердили за супутниковими даними.

    «На Антарктичному півострові мохи ростуть у дуже суворих умовах. Там тільки сніг, лід, каміння з тонкою плівкою рослинності, яка сильно розрослася. Це показало, як велика ізольована дика пустеля порушена антропогенною зміною клімату», – пояснив еколог Томас Роланд з Ексетера, один із авторів статті.

    За словами співавтора дослідження, гляціолог Оллі Бартлетт, у міру того, як ці екосистеми зміцнюються і теплішає клімат, площа озеленення зростає.

    «Ґрунтів в Антарктиці немає або вони дуже бідні. Будь-яке зростання рослинного життя додає органіки та полегшує утворення ґрунту, тим самим потенційно прокладаючи шлях зростання інших рослин», — додав учений.

    В результаті зростають і ризики укорінення інвазивних видів, що приносяться екотуристами, вченими та іншими відвідувачами континенту. Автори статті наполягають на необхідності подальших досліджень, які прояснять механізми тренду озеленення в Антарктиді. Це необхідно, щоб вивчати зміни, що відбуваються в Антарктиці, і захищати екологічну обстановку.



    • інші новини