Вчені вважають, що знищення супутників в атмосфері отруює озоновий шар Землі

    6

    Знищення супутників в атмосфері “може становити значну загрозу для клімату та озонового шару Землі”, і його слід вивчати, заявили в Американському астрономічному товаристві.

    Американські астрономи висловили побоювання, що існуючі та майбутні супутники після виведення з експлуатації можуть викидати у земну атмосферу шкідливі хімічні речовини. Зміна хімії атмосфери, на їхню думку, “може становити значну загрозу для клімату та озонового шару Землі”, – заявила президент Американського астрономічного товариства Дара Норман (Dara Norman).

    Навмисне знищення супутників, що вийшли з експлуатації, практикують багато операторів, включаючи SpaceX, що володіє провайдером Starlink. При вході об’єкта в земну атмосферу на високій швидкості температура навколо нього може досягати кількох тисяч градусів за Цельсієм, чого достатньо, щоб розплавити супутник.

    SpaceX та Федеральна комісія зі зв’язку США (FCC) розглядають виведення супутників з орбіти в атмосферу як найважливіший спосіб недопущення заповнення орбіти космічним сміттям. Але тепер американські астрономи кажуть, що наслідки пов’язаного з цим процесом забруднення металами невідомі і закликають вивчити це питання.

    Метал, що випаровується, може завдати шкоди озоновому шару та іншим компонентам атмосфери, які підтримують клімат на Землі. Залишки апаратів також можуть викликати свічення повітря, яке збільшить яскравість нічного неба і ускладнити астрономам спостереження.

    «Закликаємо політиків забезпечити фінансування для проведення термінових наукових досліджень, щоби надати зацікавленим сторонам своєчасну оцінку всіх викидів від космічних польотів та їх наслідків. <..> Закликаємо також регулюючі органи включити результати цих досліджень у процес ліцензування космічної діяльності», – йдеться у заяві асоціації.

    Представники наукової спільноти за останні роки неодноразово висловлювали занепокоєння з приводу зростання «мегаугруповань» супутників, як у Starlink, та їх можливого втручання в астрономічну науку. В останньому документі компанія SpaceX та провайдер Starlink не згадуються безпосередньо, але угруповання апаратів останнього складає 6400 одиниць або дві третини всіх активних супутників. Найближчими роками оператор та його конкуренти мають намір вивести на орбіту ще кілька десятків тисяч апаратів. У Європейському космічному агентстві нещодавно розповіли про намір запустити 200 кілограмовий апарат, щоб вивчити, як він згорить під час входу в атмосферу.