Марсохід-ветеран NASA Curiosity зробив перше в історії фото Землі та Фобосу з Червоної планети

    750

    Американське управління з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA поділилося черговими новинами з просторів Червоної планети. Марсоходу Curiosity вдалося зробити унікальне фото, перше у своєму роді, що зобразило захід Землі та схід Фобоса, супутника Марса.

    У NASA розповіли: “Марсохід Curiosity від NASA використовував свою камеру Mast Camera, або Mastcam, щоб сфотографувати цей вид Землі під час сходу Фобоса, одного з двох супутників Марса. Це перший випадок, коли зображення двох небесних тіл було отримано разом із поверхні Марса”.

    Це зображення складається з п’яти коротких і 12 довгих експозицій, зроблених 5 вересня 2024 року, в 4295 марсіанський день, або сол, місії Curiosity. На вставці до зображення зліва зображено Фобос, а праворуч – Земля. З погляду марсохода площа вставки становить приблизно половину ширини великого пальця витягнутої руки.

    На знімку показано небо над Тексолі, пагорбом на нижній частині гори Шарп, гори заввишки 3 милі (5 кілометрів), на яку Curiosity піднімається з 2014 року.

    Марсохід був запущений з мису Канаверал 26 листопада 2011, а приземлення на Марс відбулося 6 серпня 2012 року. На момент написання новини «стаж» Curiosity на Марсі налічує 12 років, 1 місяць та 12 днів, або 4427 земних діб.



    • інші новини