Вчені знайшли протиотруту для захисту бджіл від пестицидів

    73

    Вчені знайшли протиотруту від пестицидів, які прямо і побічно вбивають бджіл. Воно підвищило виживання східних джмелів від летальних і сублетальних доз поширеного пестициду.

    Бджоли забезпечують запилення приблизно 80 відсотків світових сільськогосподарських культур. При цьому є численні регіональні та глобальні дані про скорочення популяцій диких бджіл через діяльність людини.

    Однією з небезпек стали речовини-пестициди. Аграрна індустрія використовує їх для захисту рослин від шкідників, але поки що не може знайти цілком безпечні для запилювачів варіанти. Ці речовини зв’язуються із загальними для широких груп комах рецепторами.

    Вчені створили для захисту бджіл субстанцію з мікрогелевих частинок розміром п’ять мікронів. Ці частки зв’язуються з неонікотиноїдами — класом пестицидів, заборонених у Європі, але які все ще використовуються у США.

    Неонікотиноїди потрапляють у ґрунтові води, можуть проникати в рослини та накопичуватися в пилку та нектарі. Бджоли, збираючи нектар, піддаються впливу пестицидів самі і приносять забруднений пилок у вулики.

    При сублетальних дозах неоникотиноїди впливають на мітохондрії бджіл, уповільнюючи вироблення енергії, заважаючи руху та польоту. Крім того, вони послаблюють імунітет бджіл, роблячи більш уразливими до кліщів та вірусів.

    Дослідники додали частинки мікрогелю в цукровий розчин і нагодували ним джмелів після дії пестициду. Очікувалося, що речовина зв’яже пестициди та знешкодить їх. Теоретично разом вони проходять через систему травлення комахи і виводяться з організму без шкоди. Результати експерименту обнадійливі.

    Виживання джмелів, підданих впливу смертельних доз неонікотиноїдів, збільшилася на 30 відсотків. Для сублетальних доз пестицидів мікрогель підвищив мотивацію бджіл до вживання їжі. Також знизився вплив пестицидів на можливості руху бджіл: на 44 відсотки збільшилася кількість комах, які спромоглися пройти через смугу перешкод. Високошвидкісна камера зафіксувала зростання частоти помахів крил джмелів, що прийняли мікрогель.

    Протиотруту можна адаптувати і для інших пестицидів, включаючи широко органофосфати. Однак метод не підійде для диких бджіл, тому що їх складно переконати вжити мікрогелеві частинки. Якщо застосовувати протиотруту на одомашнених бджолах, мікрогель можна вносити в пилкові коржики — допоміжне джерело живлення.

    Подальші дослідження включатимуть тестування цього методу на медоносних бджолах, які менші за джмелі за розміром і можуть по-іншому реагувати на пестициди.



    • інші новини