Мільярдер Джаред Айзекман став першим непрофесіоналом, який вийшов у відкритий космос: як це було (відео)

    372

    Джаред Айзекман – спонсор і командир місії Polaris Dawn, яку 10 вересня запустила американська компанія SpaceX – став першою людиною, яка здійснила вихід у відкритий космос під час комерційного польоту на орбіту.

    Айзекман та ще один член екіпажу, інженер з космічних операцій SpaceX Сара Джилліс, виконали перший в історії комерційний вихід у відкритий космос. Вони провели понад 10 хвилин поза кораблем Crew Dragon Resilience на орбіті заввишки 737 кілометрів.

    Загалом процес зайняв не більше двох годин: о 13:48 (за київським часом) у космос вийшов Айзекман, о 14:04 за ним пішла Джілліс. Після повернення на корабель закрилися люки, внутрішня частина Resilience знову наповнилися повітрям.

    Всього в місії Polaris Dawn беруть участь чотири непрофесійні астронавти: крім Айзекмана і Джилліс, це колишній пілот ВПС США Скотт Потіт і спеціаліст біомедичної інженерії Анна Менон, теж інженер SpaceX.

    Оскільки у корабля Dragon немає вбудованого повітряного шлюзу, весь його внутрішній простір зазнав повної розгерметизації та дії космічного вакууму. Тому всі члени екіпажу одягли нові скафандри SpaceX.

    Розробники називають їх “бронекостюмами з тканини” за рахунок незвичайної для позакорабельних скафандрів конструкції. Компанія Ілона Маска розраховує, що фінальний продукт еволюції цієї лінії скафандрів випустять мільйонні тиражі для освоєння Марса.



    • інші новини