Вчені попередили про столітній кліматичний хаос у тропіках через колапс Гольфстріму

    15

    Німецькі вчені з Мюнхенського технічного університету спільно з колегами з інших країн дійшли висновку, що зупинка Гольфстріму та інших течій в Атлантичному океані спричинить величезні зрушення у мусонних системах тропічного поясу. Ефект триватиме щонайменше 100 років. Дослідження опубліковане у науковому журналі Earth’s Future (EF).

    Гольфстрім входить до Атлантичної меридіональної перекидної циркуляції (АМПЦ), яка переносить теплі солоні водні маси з півдня на північ Атлантики.

    Глобальне потепління загрожує AMПЦ, оскільки воно плавить льодовики та крижані щити, які потім витісняють прісну воду до Північної Атлантики. Це розбавляє солоність верхніх шарів води і дає їм опускатися на дно океану, де зазвичай направляють циркуляцію назад на південь.

    Якщо AMПЦ сповільниться або зупиниться, він не постачатиме те саме тепло в Північну півкулю, а це означає, що температура моря там знизиться. А якщо Північна півкуля похолодає, найспекотніші місця Землі змістяться ще на південь, уточнили вчені.

    Як показали кліматичні моделі, при колапсі АМПЦ мусонний клімат у тропіках стане непередбачуваним. Це позначиться на природі та сільському господарстві. Наприклад, припинення циркуляції може призвести до того, що сезон дощів наступатиме на три місяці пізніше, ніж звичайно.

    За словами дослідників, поступово система повернеться до колишнього стану, проте це займе щонайменше 100 років.



    • інші новини