Омбудсмен оскаржує норму Держбюджету-2024: пенсійні виплати під загрозою

    537

    Український омбудсмен Дмитро Лубінець подав до Конституційного Суду подання щодо закону про Держбюджет-2024, заявивши, що один з його пунктів порушує Конституцію та призвів до зниження доплат до пенсій.

    Омбудсмен України Дмитро Лубінець вважає неконституційним положення закону №3460-ІХ “Про Державний бюджет України на 2024 рік”, яке визначає мінімальну заробітну плату на рівні 1,6 тисяч гривень як розрахункову величину для обчислення судових виплат. За його словами, це призвело до заниження пенсійних доплат, що стало несподіванкою для багатьох українців.

    Лубінець стверджує, що зазначене положення суперечить низці статей Конституції України, серед яких статті 8, 16, 22, 41, 50, 56, 62 та 95. Омбудсмен наголошує, що цей пункт порушує права громадян на соціальний захист та справедливі пенсійні виплати.

    “Оспорюване положення Закону не відповідає багатьом статтям Конституції України,” — заявив Лубінець, підкресливши, що це питання є надзвичайно важливим для багатьох пенсіонерів.

    Після ухвалення Закону №3460-ІХ до омбудсмена почала надходити велика кількість звернень від громадян, включно з колективними запитами від депутатів місцевих рад. Всі вони вимагали оскаржити норму, яка спричинила значне зниження розміру доплат до пенсій.

    “Громадяни, серед яких і депутати місцевих рад, зверталися з вимогою визнати цю норму неконституційною. Наразі подання розглядається суддею-доповідачем Конституційного Суду”, — підсумував Лубінець.

    Зараз Конституційний Суд розглядає подання омбудсмена. Якщо суд визнає положення неконституційним, це може призвести до перегляду пенсійних виплат та інших соціальних гарантій, що базуються на розрахунках мінімальної зарплати.