Найзначніше оновлення базової моделі iPhone за багато років: якими вийшли iPhone 16 та iPhone 16 Plus

    98

    Компанія Apple вчора представила смартфони iPhone 16 та iPhone 16 Plus.

    Усі ранні витоки підтвердилися, тож залишається лише підбити підсумки. Найголовніше – базовий iPhone нарешті отримав новий дизайн. Вперше з часів iPhone 11 модуль камери має інший вигляд. І хоча можна сказати, що iPhone X/XS були приблизно такими ж, виглядає новинка все ж таки помітно інакше.

    Другий важливий аспект – платформа Apple A18. Вона дійсно набагато швидша за A16 Bionic в iPhone 15. CPU став швидшим на 30%, а GPU – на 40%. Це дуже багато для одного покоління. До речі, процесор тут шестиядерний, а графічне ядро ​​має п’ять ядер. Також Apple виділяє 16-ядерний NPU і все це потрібно для роботи з моделями штучного інтелекту.

    Екрани не змінилися: 6,1 дюйма для iPhone 16 і 6,7 дюйма – для iPhone 16 Plus. За традицією, під час презентації Apple нічого не говорить про об’єм ОЗП або ємність акумуляторів, так що цю інформацію ми дізнаємося трохи пізніше. Втім, на презентації згадали, що акумулятори стали більшими.

    Базові iPhone отримали як звичну по iPhone 15 Pro кнопку Action Button, так і зовсім нову – Camera Control для управління камерою. Її отримають і iPhone 16 Pro. Ця кнопка, на відміну від інших, втоплена у корпус. Її можна натиснути, щоб запустити камеру, натискання зробить фото, а утримання запустить зйомку відео. Крім того, це твердотільна кнопка, чутлива до сили натискання. У програмі камери під час натискання та утримання можна керувати різними параметрами камери.

    Щодо датчиків, тут їх, як і зазвичай, два. Перший – 48-мегапіксельний з об’єктивом з діафрагмою F/1.6. Є режим дворазового наближення зі зйомкою у роздільній здатності 12 Мп. Друга камера — нова надширокоформатна з роздільною здатністю 12 Мп і автофокусом, тому тепер навіть базовий iPhone 16 зможе знімати макро. Також нова камера дозволяє знімати Special Photos для перегляду гарнітури Vision Pro.

    Apple попрацювала над охолодженням, тому обіцяє підвищену продуктивність і стабільність в іграх. Окремо компанія приділила увагу трасуванню променів в іграх, продуктивність якого значно зросла, але це поки що рідкість у смартфонах.

    За підсумками можна сказати, що це найбільше оновлення базового iPhone за багато років. Apple помітно підвищила продуктивність, збільшила акумулятори, додала одразу дві нові кнопки, додала автофокус для надширококутної камери та змінила дизайн.

    Ціни залишилися незмінними: від 800 та 900 доларів за iPhone 16 та 16 Plus відповідно.