Сонячні викиди викликали геомагнітну бурю: у найближчі вихідні очікуються яскраві полярні сяйва

    446

    У найближчі вихідні любителів спостереження за зірками може очікувати справжнє видовище, оскільки підвищена сонячна активність збігається з піком метеорного потоку Персеїди.

    Національне управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA) випустило попередження про геомагнітну бурю класу G2 на 9 та 10 серпня, що може призвести до дивовижних явищ північного сяйва навіть у середніх широтах.

    Причиною цього штормового попередження стали два корональні викиди маси (CME) — шлейфи плазми та магнітного поля, що вирвалися з Сонця 7 серпня і прямують до Землі.

    Згідно з прогнозом NOAA, ці CME мають досягти нашої планети 9 серпня та 10 серпня. Проте передбачити точний час досягнення атмосфери Землі корональними викидами маси складно, оскільки космічна погода, як і на Землі, може бути непередбачуваною.

    Геомагнітні бурі класифікуються NOAA за шкалою G, де G5 – найекстремальніший клас, а G1 – слабкий. Останнє попередження про геомагнітні бурі належить до класу G2. Коли корональні викиди маси зіштовхуються з магнітосферою Землі, можуть викликати геомагнітні бурі, під час яких електрично заряджені атоми, звані іонами, взаємодіють із газами в атмосфері Землі, вивільняючи енергію у вигляді світла. Це явище відоме як північне сяйво, або aurora borealis, у Північній півкулі та південне сяйво, або aurora australis, у Південній півкулі.

    Для того, щоб CME викликали вражаючі полярні сяйва, необхідно, щоб магнітне поле всередині CME було правильно вирівняне і з’єдналося з магнітосферою Землі. Якщо це станеться, мисливці за полярними сяйвами можуть стати свідками захопливого видовища. Однак, якщо магнітосфера Землі виявиться несприйнятливою для CME, спостерігачі можуть залишитись розчарованими.

    Любителі спостережень також звертають увагу на міжпланетне магнітне поле (IMF), особливо значення Bz, яке вказує напрям IMF з півночі на південь. Для сильного зв’язку з магнітосферою Землі, спрямованою північ, Bz має бути орієнтований на південь.



    • інші новини