Meta закриє європейцям доступ до майбутніх ШІ-моделей

    23

    Наступна мультимодальна ШІ-модель Meta, як і інші майбутні моделі, будуть недоступні клієнтам у Європейському Союзі через відсутність ясності з боку регулюючих органів, повідомила компанія ресурсу Axios.

    «Ми випустимо мультимодальну модель Llama найближчими місяцями, але не в ЄС через непередбачуваний характер європейського нормативно-правового середовища», — зазначено в заяві Meta, надісланій Axios. Meta також повідомили, що європейські компанії не зможуть використовувати її мультимодальні моделі, навіть якщо ті випускаються під відкритою ліцензією. Крім того, компанії з інших країн не зможуть пропонувати в Європі продукти та послуги, які використовують нові мультимодальні моделі від Meta.

    Аналогічно вчинила Apple, яка повідомила минулого місяця, що функції Apple Intelligence будуть недоступні в Європі через вимоги Закону про цифрові послуги (DMA), виконання яких може призвести до «зниження безпеки даних і їх приватності».

    Meta також планує випустити найближчим часом більшу текстову версію моделі Llama 3, яка буде доступна компаніям ЄС.

    Як вважає ресурс Axios, проблема Meta пов’язана швидше з тим, як вона, можливо, використовує для навчання моделі дані європейських клієнтів, порушуючи цим Загальний регламент захисту даних (General Data Protection Regulation, GDPR) ЄС. Компанію вже звинувачували у незаконному масовому зборі персональних даних європейських користувачів.

    У травні Meta оголосила про плани використовувати загальнодоступні публікації користувачів Facebook та Instagram для навчання майбутніх моделей, у зв’язку з чим надіслала понад 2 млрд повідомлень користувачам до ЄС. Але потім була змушена відмовитися від цього через заборону Ірландської комісії із захисту даних (DPC) та Управління комісара з інформації Великобританії (ICO).



    • інші новини