NASA показало відео польоту до «Стовпів творіння», створене за допомогою «Хаббла» та «Вебба»

    472

    За допомогою NASA створене відео польоту до «Стовпів творіння» у сузір’ї Орла, до яких від Землі 5700 світлових років. Віртуальна камера не тільки наближається до цієї грандіозної природної «скульптури» з пилу та газу, але також здійснює її обліт, демонструючи всю пишність і міць вселенських явищ. Побачити масу деталей у цьому утворені дозволила комбінація видимого зображення від «Хаббла» та інфрачервоного від «Вебба».

    «Стовпи творіння» складаються з холодного молекулярного водню та пилу. Але це моноліт. Через сильні вітри та випромінювання від прилеглих молодих і гарячих зірок стовпи починають руйнуватися. На вершинах стовпів можна побачити довгі і тонкі структури, що відгалужуються, кожна з яких більша, ніж наша Сонячна система.

    «Пролітаючи повз стовпи і між ними, глядач знайомиться з їхньою тривимірною структурою і бачить, наскільки по-різному вони виглядають у видимому світлі «Хаббла» та в інфрачервоному світлі «Уебба», — пояснив головний фахівець із візуалізації Френк Саммерс (Frank Summers). — Різниця допомагає зрозуміти, чому ми маємо більше одного космічного телескопа для спостереження різних аспектів одного і того ж об’єкта».

    Усередині цих структур водень і пил під дією сили тяжіння стискаються в нові, зірки, що зароджуються. Ці нові зірки продовжать процес розсіювання речовини усередині стовпів. Найвищий зі стовпів простягається згори донизу на 3 світлові роки, що приблизно дорівнює 70% відстані між Сонцем і найближчою до нас зіркою.

    Протягом усієї візуалізації ми можемо бачити зірки на різних стадіях формування – від протозірок до новонароджених зірок із джетами. Цей регіон настільки багатий на явища зореутворення, що постійно підкидає вченим нові дані про подібні процеси, що, зрештою, дозволяє щоразу уточнювати наші знання про перші кроки в еволюції зірок. Зрештою, це просто красиво.



    • інші новини