Аномальне збільшення кількості чоловіків призовного віку змушує МОН змінювати правила вступу до аспірантури

    78

    Міністерство освіти та науки вирішило змінити правила вступу до аспірантури через незвично велике зростання кількості чоловіків призовного віку, які хочуть вступити на третій рівень вищої освіти. Про це написав міністр освіти та науки Оксен Лісовий у соцмережі Х.

    До початку повномасштабного вторгнення до аспірантури вступали приблизно 7-8 тисяч людей. Цьогоріч кількість охочих різко зросла: 246 189 людей зареєструвалися складати єдиний вступний іспит, який також здають для вступу на магістратуру. З них 91 561 — це чоловіки призовного віку зі ступенем магістра чи спеціаліста.

    Оксен Лісовий підкреслив, що такі цифри виглядають як аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці та національній безпеці. Фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів у тіні. Міністр зазначив, що система освіти стала “дірою” для ухилянтів, що свідчить про її занедбаність. Тому МОН розпочало комплексну трансформацію, адже якість освіти та цінності, які плекаються в цій системі, мають значення.

    Лісовий закликав повідомляти правоохоронців про факти фіктивного навчання.

    Що зміниться у 2024 році

    1. Єдиний вступний іспит (ЄВІ): ЄВІ залишиться для всіх вступників, але зміниться вага його компонентів у конкурсному балі. Допуск до вступних іспитів встановлюється на рівні 160 балів за тест загальної навчальної компетентності.
    2. Англійська мова: Складати англійську мову не обов’язково для аспірантури, але це не стосується вступу до магістратури. Оцінка з англійської може не враховуватися у конкурсному балі — це вирішуватиме заклад.
    3. Денна форма навчання: Скасували вступ на денну форму навчання за контрактом, залишили тільки денну та заочну форми, які не дають відстрочки від мобілізації.
    4. Бюджетні місця: Розширили кількість бюджетних місць з 3 200 до 7 000, щоб збільшити кількість вступників, які дійсно хочуть присвятити себе науковій роботі.
    5. Переведення на денну форму: Переведення з інших форм навчання на денну буде недоступним. Поновитися на денну форму навчання можна тільки невійськовозобов’язаним або тим, кому дозволяє закон (вагітність, військова служба, медики).

    Такі зміни мають на меті забезпечити якість освіти та наукових досліджень, а також зміцнити національну безпеку, усуваючи можливість зловживання освітньою системою.



    • інші новини