NASA сфотографувало китайський посадковий модуль на звороті Місяця

    1191

    Американський апарат Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) вперше показав частину китайського зонда «Чан’е-6». Посадковий модуль «Чан’е-6» розмістився між двома схожими з ним за розміром кратерами на краю набагато менш помітного на знімку кратера діаметром 50 м.

    LRO виявив китайський апарат в ударному басейні Аполлон на звороті Місяця 7 червня 2024 року. Оператори LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera) встановили, що «Чан’е-6» має координати 41,6385 ° північної широти і 206,0148 ° східної довготи на висоті -5256 м щодо середнього рівня місячної поверхні з допустимою горизонтальною похибкою 30 м.

    “Підвищена яскравість ландшафту навколо посадкового модуля викликана обуренням від його двигуна і нагадує зону вибуху, яка спостерігається навколо інших місячних посадкових модулів”, – розповіли оператори приладу LROC. Вони також доклали знімок цієї області, зроблений 2 березня 2022 року, тобто до появи «Чан’е-6» у цій точці.

    Апарат здійснив посадку на морі застиглої вулканічної породи на південному краю басейну Аполлон. Близько 3,1 млрд років тому на південь від кратера Чаффі S сталося виверження — лава текла вниз схилом на схід, поки не досягла перешкоди, яка, ймовірно, виникла через розлом. Під цим потоком лави знаходиться ще старіший потік — новий відрізняється підвищеним вмістом оксиду заліза та оксиду титану.

    Завершивши збір зразків місячного ґрунту, підйомний сегмент «Чан’е-6» стартував із місячної поверхні з дорогоцінним вантажем. Після возз’єднання з орбітальним апаратом місії підйомний сегмент продовжує обертатися навколо Місяця, чекаючи зворотної подорожі на Землю — її завершення з посадкою очікується приблизно 25 червня в хошуні Сицзиван району Внутрішня Монголія.



    • інші новини