Boeing Starliner з екіпажем пристикувався до МКС – у польоті виникли протікання гелію і відмовило кілька двигунів

    23

    Корабель Boeing Starliner з екіпажем з двох астронавтів здійснив автоматичне стикування з МКС. Операцію довелося затримати на годину, бо політ не був гладким. На кораблі виникло два додаткові протікання гелію в системі двигунів маневрування, а також відмовили 5 із 28 двигунів маневрування. Чотири з них пізніше були запущені в ручному режимі, але задля безпеки станції стикування було відкладено для аналізу ситуації.

    Проблема з двигунами маневрування відбувається не вперше. У колишній підліт Starliner до МКС в автоматичному режимі також відмовили деякі з них. Що стосується витоку гелію із системи, то вона не становила небезпеки для екіпажу, корабля та місії. Єдине, що напередодні після виявлення проблеми астронавтам довелося вручну перевірити два клапани, що забрало у них годину законного відпочинку після зльоту.

    У NASA визначили, що корабель із протіканням гелію не буде небезпечним для станції та дозволили стикування. До цього корабель про всяк випадок тримався на відстані 250 м від МКС — поза традиційною 200-метровою забороненою зоною. Стикування мало розпочатися сьогодні о 19:15 за київським часом, але пізніше його перенесли на 20:30 з вікном до 21:30. Корабель пристикувався до переднього порту модуля Harmony МКС о 20:34 за київським часом.



    • інші новини