На Венері виявили гігантські лавові потоки

    223

    Вчені Університету д’Аннунціо в комуні Пескара (Італія) виявили ознаки великої вулканічної активності на Венері, використовуючи дані, зібрані місією Magellan на початку 1990-х років. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Astronomy.

    Команда виявила сліди гігантських лавових потоків у двох регіонах Венери – на західному схилі щитового вулкана Сіф Монс та рівнині Niobe Planitia. Це вказує на активніший вулканізм, ніж передбачалося раніше, і підтверджує попередні непрямі свідчення вулканічної активності на планеті.

    Для аналізу даних використовувалися знімки радарної поверхні Венери, зроблені з орбітального апарату Magellan, який облетів планету в період з 1990 по 1992 рік на висоті 295 кілометрів над поверхнею. Порівнювалися знімки першого і третього циклів сканування радіолокації з роздільною здатністю 150 метрів з коригуванням для різних кутів огляду.

    Зміни у властивостях поверхні, які відбулися приблизно за 16 місяців між двома циклами, інтерпретовані як нові лавові виливи, що сталися під час місії Magellan. Проте дослідження охоплює лише 16 відсотків поверхні Венери.

    Згідно з оцінками, планета може зазнавати до 120 вивержень за земний рік, при цьому приблизно 20 вивержень тривають понад 1000 земних днів. Рівень вулканічної активності може досягати того ж порядку, що і Землі. Майбутні місії, такі як VERITAS та EnVision, допоможуть порівняти нові дані із зображеннями Magellan та виявити зміни, що відбуваються за період понад 40 років.



    • інші новини