Статус “обмежено придатних” скасовано: що це означає для призовників

    1498

    З 1 червня в Україні відбудуться важливі зміни у законодавстві щодо військової служби. Статус “обмежено придатний до військової служби” скасовано. Міністерство оборони оприлюднило нові правила, згідно з якими призовники з таким діагнозом повинні пройти повторну медичну комісію, яка визначить їхню подальшу придатність до служби. Про це повідомляє УНІАН.

    Перекомісія: нові категорії

    Для тих, хто має статус “обмежено придатний”, тепер обов’язковий повторний медогляд. Цей процес розпочався 18 травня і триватиме до 4 лютого 2025 року. Після перекомісії призовники отримають нову категорію придатності:

    • Непридатні до служби: будуть виключені з військового обліку.
    • Непридатні з повторною перекомісією: через 6 або 12 місяців.
    • Тимчасово непридатні: отримають направлення на лікування або тимчасове звільнення від службових обов’язків.
    • Придатні до служби за певними напрямками: у ТЦК, частинах забезпечення, зв’язку, логістики, медицини, навчальних центрах та вищих військових навчальних закладах.
    • Придатні до служби: можуть бути направлені на бойові завдання.

    Зміни в законодавстві

    4 травня набрали чинності зміни, внесені Міністерством оборони до наказу №402 про роботу військово-лікарських комісій (ВЛК). Згідно з цими змінами, індивідуальна оцінка придатності до служби була майже повністю скасована. Також у Верховній Раді 26 березня зареєстрували дві постанови про скасування закону №10313, що передбачає обов’язковий повторний медогляд для чоловіків, визнаних обмежено придатними.

    Що робити призовникам

    Призовникам зі статусом “обмежено придатний” потрібно оновити свої дані у ТЦК та пройти повторну медичну комісію. Тільки після цього буде визначено їхній новий статус. Отже, важливо не зволікати та вчасно звернутися до військово-лікарської комісії для проходження переогляду.

    Ці зміни мають на меті підвищити ефективність та прозорість процесу мобілізації, забезпечуючи армію здоровими та здатними до служби бійцями.



    • інші новини