На краю Сонячної системи вперше виявили скупчення чадного газу

    787

    Астрономи Університету Центральної Флориди вперше виявили скупчення вуглекислого (CO2) та чадного газу (CO) у льодах транснептунових об’єктів (ТНО), що знаходяться на краю Сонячної системи. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Nature Astronomy.

    Відкриття було зроблено за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба (JWST), який аналізував хімічний склад 59 ТНО та кентаврів – групи астероїдів, що знаходяться між орбітами Юпітера та Нептуна та займають проміжне положення між астероїдами головного поясу та об’єктами поясу Койпера.

    Вчені провели спектроскопію в інфрачервоному діапазоні, що дозволяє виявляти смуги поглинання льодів та вивчати їх розподіл на поверхні ТНО. Вуглекислий газ виявили на 56 об’єктах, чадний газ — на 28 об’єктах.

    У деяких ТНО вуглекислий газ змішаний з іншими матеріалами, такими як метанол, водяний лід та силікати. Однак в іншій групі, де вуглекислий газ та окис вуглецю є основними компонентами поверхні, спектр мав унікальні характеристики, не схожі ні на що, що спостерігалося на інших тілах Сонячної системи або навіть відтворювалося в лабораторних умовах.

    Отримані дані показали, що вуглекислий газ широко поширений на ТНО незалежно від їх динамічного класу і розмірів, але його розподіл нерівномірний. Деякі об’єкти бідні на вуглекислий газ, у той час, як чадний газ був виявлений тільки на об’єктах з високим вмістом вуглекислого газу. Це відкриття ставить під сумнів попередні уявлення про хімічний склад ТНО.

    Вуглекислий газ міг акрецувати з протопланетного диска, на відміну від чадного газу, який, ймовірно, формувався в результаті бомбардування іонами льодів, що містять вуглець.



    • інші новини