Вчені з’ясували, як довго схрещувалися Homo sapiens з неандертальцями

    3724

    Попри те що неандертальці зникли приблизно 40 тис. років тому, вони продовжують жити у ДНК більшості сучасних людей. Стійкість цих давніх генів показує, що представники Homo sapiens та неандертальців протягом тривалого часу створювали змішані союзи.

    Нове дослідження прояснило, як розвивалися ці міжвидові відносини.

    Раніше порахували, що від 1% до 4% геномів усіх людей неафриканського походження, що живуть сьогодні, походять від неандертальців. Однак механізм, який дозволив таке змішування, до останнього не був зрозумілим.

    Щоб розібратися у цьому, автори нового дослідження проаналізували геноми 59 особин Homo sapiens, які жили від 45 000 до 2200 років тому. З них 33 — старше 10 000 років. Потім ці геноми порівнювали з геномами 275 сучасних людей з усього світу.

    Після цього дослідники простежили еволюцію генів неандертальців протягом тисячоліть, щоб визначити, скільки поколінь знадобилося б для змін. Вдалося з’ясувати, що проникнення ДНК неандертальця у геном сучасної людини відбувалося протягом приблизно 6800 років, а почався цей процес понад 47 000 років тому.

    Тобто статеві стосунки між Homo sapiens і неандертальцями тривали майже 7000 років, поки останні не вимерли. При цьому вчені ще мають з’ясувати територіальний розподіл таких змішаних союзів. Оскільки у деяких регіонах ДНК людей немає слідів неандертальського втручання, а в інших ця частка дуже висока.



    • інші новини