Мобілізація жінок: які спеціальності потрібні у ЗСУ

    3039

    Щоб жінка потрапила в армію, вона повинна бути придатною за станом здоров’я та мати призовний вік. Медиків та фармацевтів можуть мобілізувати, а фахівчині з іншими спеціальностями можуть добровільно піти в ЗСУ й укласти контракт.

    Під час воєнного стану відбувається мобілізація жінок, які мають певні спеціальності, важливі для Сил оборони. Такі жінки зобов’язані стати на військовий облік, і їх, за потреби, можуть призвати в армію. Крім того, є перелік спеціальностей, з якими можна добровільно з’явитися у територіальні центри комплектування (ТЦК).

    Які професії підпадають під мобілізацію

    Згідно з пунктами 11 та 12 статті 1 закону №2232-XII “Про військовий обов’язок і військову службу”, мобілізація жінок залежить від їхніх професій. Громадянки України призовного віку (від 18 до 60 років) можуть бути мобілізовані, якщо вони:

    • мають медичну або фармацевтичну спеціальність — вони зобов’язані стати на військовий облік і можуть бути мобілізовані за потреби;
    • мають спеціальність, споріднену з військово-обліковими спеціальностями — можуть з’явитися у ТЦК за бажанням. Після цього їх можуть мобілізувати, або є можливість служити за контрактом.

    Хто повинен стати на військовий облік у 2024 році

    Як вказано у законі про військову службу, медикині та фармацевтки зобов’язані стати на облік у ТЦК. Крім того, з 16 травня 2024 року почала діяти постанова Кабінету Міністрів №563, яка визначає, коли можлива мобілізація жінок. Тепер, при працевлаштуванні, жінки зобов’язані йти у військкомат.

    Перелік військово-облікових спеціальностей

    Згадуються також споріднені військово-облікові спеціальності, про які йдеться у наказі Міністерства оборони України №313 від 10 жовтня 2021 року. У наказі затверджено перелік занять та їхні відповідники у війську:

    • перелік спеціальностей складається з 35 позицій, серед них — транспортні спеціальності, будівництво, радіотехніка, програмування, електроніка;
    • перелік професій — з 76 позицій: від приватних детективів до робітників, які обслуговують бойлери та парові машини.

    Мобілізація жінок посилилась у травні 2024 року після того, як стали чинними нововведення, прийняті народними депутатами у квітні. Згідно з нововведеннями, до ТЦК мають з’явитися і психологи, і стоматологи, і фахівці з біоінженерії, і реабілітологи.



    • інші новини