Неподалік Землі знайшли потенційно придатну для життя екзопланету, на якій тепло і, мабуть, є вода

    370

    За допомогою космічних та наземних телескопів міжнародна команда астрономів відкрила схожий на Землю світ у так званій зоні проживання, що дозволяє воді існувати на поверхні тіла в рідкому стані. За космічними мірками екзопланета знаходиться досить близько до Землі і, ймовірно, є скелястим світом зі сприятливим для життя кліматом. Подібні світи астрономи відкривають дуже рідко.

    У 2009 році американські інженери вивели на геліоцентричну орбіту телескоп NASA “Кеплер”, який призначався для пошуку екзопланет. Тобто планет, що знаходяться за межами Чумацького Шляху.

    Обсерваторія пропрацювала у космосі до 2018 року. За дев’ять років роботи «Кеплер» знайшов 2,7 тисячі екзопланет. Деякі з них виявилися кандидатами в планети земного типу — скелясті світи, маса яких становить менше ніж 10 мас Землі та розташовані на відстані до 50 світлових років від Сонячної системи.

    «Кеплер» не лише розширив знання вчених про екзопланети, схожі на Землю, а й показав, де їх треба шукати. Переважну більшість таких світів космічний телескоп відкрив поблизу маломасивних (від 7,5 до 50 відсотків маси Сонця) червоних карликів — маленьких, холодних та відносно тьмяних зірок. Це найпоширеніший тип світил у нашій Галактиці. За підрахунками вчених, червоні карлики становлять від 60 до 70 відсотків усіх зірок Чумацького Шляху.

    З того часу вчені зосередили пошуки землеподібних світів саме у червоних карликів, які, як виявилося, чудово підходять для виявлення екзопланет транзитним методом. Цей метод передбачає спостереження проходження планети по диску батьківської зірки.

    Вчора, 23 травня, міжнародна команда астрономів опублікувала прес-реліз та наукову роботу в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, де розповіла про відкриття поблизу червоного карлика Gliese 12 екзопланети, дуже схожої на Землю.

    Вчені зробили відкриття в 40 світлових роках від Землі за допомогою космічних телескопів TESS і CHEOPS, а також завдяки даним по коливаннях радіальної швидкості зірки, отриманих спектрографами HARPS-N і TRES, які встановлені на 3,6-метровому наземному телескопі в обсерваторії Ла-Сілья у Чилі та 1,5-метровому телескопі Tillinghast Смітсонівської астрофізичної обсерваторії на горі Хопкінс в Аризоні.

    Екзопланета отримала назву Gliese 12b, її радіус дорівнює майже 1,1 радіуса Землі, а маса приблизно 0,88 земної маси. Крім того, там відносно тепло: температура на поверхні цього небесного тіла коливається в межах 42 градусів за Цельсієм. При цьому до екзопланети доходить близько 85 відсотків енергії від кількості, яку Венера отримує від Сонця.

    Повний оберт навколо своєї зірки Gliese 12b робить за 12,76 дня. Відстань від екзопланети до батьківського світила — лише сім відсотків середньої відстані між Сонцем і Землею, тобто приблизно 10,5 мільйона кілометрів. Така відстань передбачає, що Gliese 12b знаходиться в зоні проживання — області, де екзопланета отримує від батьківського світила достатню кількість тепла, щоб вода на її поверхні не перетворювалася на лід, а існувала в рідкому стані.

    За словами авторів наукової роботи, з великою ймовірністю Gliese 12b — скелястий світ, на це вказує його висока щільність.

    “Ми виявили одну з найближчих до Землі скелясту екзопланету, яку легко вивчати і на якій, ймовірно, панують комфортні для життя температури”, – пояснив Масаюкі Кіцухара (Masayuki Kitsuhara), один із авторів дослідження.

    Однак єдине, в чому не впевнені автори наукової роботи, — чи має Gliese 12b атмосферу. Тому до кінця все ж таки не ясно, чи може екзопланета бути придатною для відомої нам форми життя. Дослідники виявляють обережний оптимізм.

    Червоні карлики, особливо молоді, на відміну від сонцеподібних зірок, досить «дикі», вони вирізняються потужною спалаховою активністю, що супроводжується рентгенівським випромінюванням та корональними викидами маси. Це випромінювання може вбити життя на екзопланетах, розташованих поруч із червоним карликом.

    Що стосується зірки Gliese 12, навколо якої обертається потенційно придатний для життя скелястий світ Gliese 12b, вона відносно спокійна, тобто з мінімальним спалахом. Отже, існує ймовірність, що на екзопланеті атмосфера є і, скоріш за все, тонка. У такому разі її буде достатньо для підтримки відомої форми життя.

    Надалі команда астрономів планує провести спостереження за екзопланетою за допомогою космічного телескопа Джеймс Вебб. На думку дослідників, отримані дані дозволять зрозуміти, чи має Gliese 12b атмосферу і, якщо так, з чого вона складається.

    Зазначимо, на 2022 р. вчені відкрили 34 екзопланети земного типу, 11 з яких знаходяться в зоні проживання. Тепер до цього приєднається Gliese 12b. Судячи зі списку, подібні світи астрономи відкривають дуже рідко.



    • інші новини