Як штучний інтелект змінить українські школи: нові рекомендації від МОН та Мінцифри

    517

    Міністерство освіти і науки України спільно з Міністерством цифрової трансформації України завершили розробку інструктивно-методичних рекомендацій щодо впровадження технологій штучного інтелекту (ШІ) у закладах загальної середньої освіти. Ці рекомендації базуються на найкращих міжнародних практиках.

    Для цього створили робочу групу, до якої увійшли 30 фахівців. Це представники МОН, науковці, працівники інститутів підвищення кваліфікації, університетів, шкіл та громадського сектору.

    Мета рекомендацій

    Рекомендації спрямовані на поширення принципів відповідального використання ШІ у школах. Основна увага приділяється дотриманню прав людини, професійних етичних стандартів та підвищенню обізнаності вчителів про можливі ризики та виклики. Це допоможе вчителям критично, ефективно та етично використовувати системи ШІ у своїй роботі.

    «Штучний інтелект може значно спростити та покращити роботу вчителів. Наприклад, створювати презентації та допомагати формувати індивідуальні освітні траєкторії для кожного учня. Цим документом ми пояснюємо, як перетворити штучний інтелект на власного помічника. Реалізація рекомендацій допоможе трансформувати українську освіту та зробити її більш інноваційною», — наголосив міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

    Як ШІ може змінити освіту

    Етичне та відповідальне використання ШІ сприятиме поліпшенню практики викладання та навчального досвіду учнів. Це забезпечить розвиток навичок для майбутнього в етичних межах та підвищить ефективність розроблення інноваційних методів викладання.

    Інструктивно-методичні рекомендації щодо запровадження ШІ в школах будуть опубліковані на початку 2024/2025 навчального року. Ознайомитися з проєктом документа можна за посиланням.

    Ці рекомендації обіцяють стати важливим кроком у впровадженні інновацій в українську освіту, що сприятиме як учням, так і вчителям у їхній щоденній роботі.



    • інші новини