Блискавка у п’ять разів гарячіша за Сонце і може вас спопелити

    736

    Блискавка — це не просто ефектне природне явище, але й неймовірно небезпечне. Температура блискавки сягає неймовірних 30 000°C, що в п’ять разів більше за температуру на поверхні Сонця, повідомляє Science Focus. Давайте розберемося, чому блискавка має таку вражаючу силу.

    Чому блискавка така гаряча

    Все починається всередині грозової хмари. Кристали льоду, що утворюються в хмарі, стикаються один з одним, створюючи негативний заряд у нижній частині хмари. Водночас, верхня частина хмари й земля мають позитивний заряд. Коли ці заряди накопичуються до певної межі, виникає велика електрична іскра — блискавка, яка може вдарити як в інші хмари, так і в землю.

    Як зрозуміти, що блискавка близько

    Якщо ви помітили, що ваше волосся почало підійматися, це може бути ознакою того, що в повітрі накопичується електричний заряд, і блискавка може вдарити найближчим часом. В такому випадку, експерти радять присісти навпочіпки, покласти руки на коліна і тримати голову між ними. Шукати укриття під деревами не рекомендується, оскільки вони часто стають мішенню для блискавок.

    Де шукати захист від блискавки

    Найбезпечніше місце під час грози — це будівля або автомобіль з зачиненими вікнами. Стежте за прогнозами погоди, щоб знати, коли наближається негода, і бути готовими до неї.

    Вражаючі факти про блискавку

    Найпотужніша блискавична активність була зафіксована 15 січня 2022 року під час виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай. Тоді було зафіксовано понад 2600 спалахів за хвилину! Блискавка також може вдарити в одне місце двічі, і деякі регіони на Землі піддаються повторним ударам блискавок частіше за інші.

    Отже, блискавка — це не тільки краса природи, але й велика небезпека, про яку варто пам’ятати. Будьте обережні під час грози та завжди дотримуйтесь порад експертів, щоб захистити себе і своїх близьких.



    • інші новини