Вчені розгадали одну з таємниць чорних дір

    278

    Вчені провели нове дослідження, яке стосується походження чорних дір.

    У центральній сингулярності чорної діри, де матерія стиснута до украй високої щільності, стандартні закони фізики втрачають свою силу. Астрофізики вже довгий час намагаються розгадати цю загадку. Про це пише портал Live Science.

    Проте автори нового дослідження, опублікованого у журналі Physical Review D, пропонують своє рішення. Вони заявляють, що чорні діри насправді можуть бути гравітаційними зірками, гіпотетичними об’єктами, які поєднують у собі особливості виключно сильного гравітаційного впливу.

    Чорні діри — одні з найзагадковіших об’єктів у Всесвіті, здатні настільки викривляти простір своєю гравітацією, що навіть світло, яке проникає за їхній обрій подій, назавжди залишається всередині. Однак автори дослідження припускають, що наше уявлення про чорні діри може бути помилковим.

    Вони пропонують, що ці об’єкти насправді можуть бути гравітаційними зірками, гіпотетичними структурами, які поєднують у собі особливості надзвичайно сильного гравітаційного впливу. Вперше альтернативу існуванню чорних дір у вигляді гравітаційних зірок запропонували астрофізики вже 23 роки тому.

    Передбачається, що ці зірки складаються з темної енергії, яка також вважається відповідальною за прискорене розширення космосу. Автори нового дослідження припускають, що чорні діри насправді можуть бути гравітаційними зірками і не порушувати закони фізики.

    Згідно з їхньою гіпотезою, ці гравітаційні зірки повинні утворюватися аналогічно чорним дірам, що відбуваються в результаті смерті масивних зірок. У міру вичерпання енергії, що підтримує внутрішній тиск, зірки стискаються до вкрай щільного об’єкта.

    Моделювання показало, що викиди, які походять від чорних дір та гравітаційних зірок, демонструють дивовижну схожість, підтверджуючи, що ці гіпотетичні об’єкти гармонійно вписуються в наші спостереження космічних явищ. Додатково дослідження показало, що гравітаційні зірки повинні проявляти поведінку, подібну до чорних дір, створюючи характерну тінь навколо себе в просторі.

    Тепер астрофізики прагнуть перевірити свою гіпотезу за допомогою нових космічних спостережень.



    • інші новини