Вчені знайшли нову планету з унікальними характеристиками

    882

    На сьогодні астрономи виявили понад 5 тисяч екзопланет в інших зіркових системах. Однак частина з них розміром із Нептун, які знаходяться близько до своїх зірок. Про це повідомляє Universe Today.

    Недавнє дослідження, опубліковане на сервері препринтів arXiv, зосередилося на планеті розміром із Сатурн, що знаходиться близько до своєї зірки. Цікаво, що попри очікувану швидку втрату маси, цього не відбувається. Відсутність екзопланет із масою Нептуна, що знаходяться близько до своїх зірок, залишається загадкою для астрономів.

    Ця відсутність пояснюється або фотовипаром, коли випромінювання зірки знищує атмосферу планети або міграцією цих планет. Щоб розібратися з цими двома можливостями, астрономи вирішили вивчити походження екзопланети TOI-1259 A b, яка має масу та розміри, порівняні з Сатурном.

    Вона обертається навколо зірки помаранчевого карлика, який за розміром трохи менший за Сонце, на відстані 385 світлових років від Землі. Орбітальний період планети складає всього 3,48 земного дня, що означає, що вона обертається на дуже близькій відстані від своєї зірки, відомої як TOI-1259 A.

    Особливість цієї зіркової системи полягає в наявності компаньйона у головної зірки – білого карлика, який виник у результаті еволюції іншої зірки, порівнянної за розмірами із Сонцем. Вчені припускають, що через низьку щільність планети TOI-1259 A b вона повинна бути схильною до фотовипару.

    Однак спостереження показують, що її атмосфера розпадається під впливом випромінювання зірки, але це відбувається набагато повільніше, ніж очікувалося. Згідно з інформацією авторів дослідження, наявність білого карлика TOI-1259 B, ймовірно, могла призвести до міграції планети всередину системи після її формування.

    Астрономи припускають, що планетарні міграції могли залишити свій слід у атмосфері TOI-1259 A b у вигляді хімічних елементів, таких як H2O, CO, CO2, SO2 та CH4. Дослідники вважають, що їх кількість знаходиться на рівні, який може бути виявлений в атмосфері цієї планети.



    • інші новини