Швейцарія планує депортувати українських чоловіків: “Вони – дезертири!”

    2498

    Схоже, що в Європі набирає обертів дискусія про можливість депортації українських чоловіків додому. У Швейцарії це питання підняли на офіційному рівні, називаючи наших співвітчизників дезертирами.

    У Швейцарії наразі перебуває близько 11 тисяч українських чоловіків. На фоні припинення надання консульських послуг для військовозобов’язаних громадян, у Федеральному департаменті юстиції (FDJP) заговорили про необхідність їхнього повернення.

    Радник Вільної демократичної партії Крістіан Вассерфален наголошує, що чоловіки, які можуть бути призвані до ЗСУ, не мають підстав на отримання статусу захисту S. Цей статус призначений для дітей, жінок та людей похилого віку.

    “Ми не хочемо приймати де-факто дезертирів, які втекли з країни, що зараз потребує їхньої допомоги”, – заявив Вассерфален.

    Вассерфален закликав до укладення угоди про реадмісію з Україною. Він вважає, що це допоможе розвантажити швейцарські міграційні структури та розв’язати кадрову проблему.

    Партія SVP також планує розглянути це питання. Голова з питань притулку Швейцарської народної партії Паскаль Шмід запропонував поставити його у Національній раді. Вказано, що нинішня ситуація демонструє відсутність солідарності з Україною, яка зараз зупинилася на фронті.

    Національний радник SVP Барбара Штайнеманн зазначила, що повернення українців додому значно допоможе їхній державі. Це, за її словами, має бути в інтересах України, яка постійно потребує підкріплення.

    Отже, чи стануть ці заяви реальністю, покаже час. Але одне зрозуміло – питання депортації українських чоловіків у Швейцарії стає все більш актуальним.



    • інші новини