Глава ESA розповів про майбутні місії ракети Ariane 6

    93

    Генеральний директор Європейського космічного агентства (ESA) Йозеф Ашбахер розповів виданню IFLScience про майбутню важку ракету Ariane 6, яка має вирушити в перший політ влітку 2024 року.

    Ракета-носій Ariane 6 стане наступником Ariane 5, яка була основною ракетою ESA з 1996 до 2023 року. Попри те, що нова ракета вища за свою попередницю, вона значно легша, і, за словами Ашбахера, витрати на запуск у космос ракети Ariane 6 будуть вдвічі нижчі, ніж у Ariane 5. При цьому керівник ESA зазначає, що Ariane 6 не багаторазова, як Falcon 9 та Falcon Heavy компанії SpaceX. Але перевага Ariane 6 полягає у вантажопідйомності. Ракета-носій зможе вивести більше корисного навантаження у космос, ніж Falcon Heavy. Ракета Ariane 6 розробляється у двох варіантах виконання: з двома та з чотирма прискорювачами.

    Згідно з планами Європейського космічного агентства, Ariane 6 зможе відправити в космос кілька наукових місій, серед них обсерваторія PLATO (пошук екзопланет, запуск має відбутися в 2026 році), обсерваторія ARIEL (вивчення атмосфери приблизно 1000 відомих екзопланет), місія Comet Interceptor (буде очікувати нову міжзоряну комету), місія LISA (перший детектор гравітаційних хвиль у космосі) та телескоп ATHENA (наступник сучасних рентгенівських обсерваторій).



    • інші новини