Потужна магнітна буря охопила Україну: як довго вона триватиме

    4514

    Геомагнітний шторм, що розпочався в останній день квітня, триває. На 8 травня припала слабка магнітна буря, тоді як інші дні характеризуються сильними геомагнітними збуреннями. Чотирибальна буря вразила Землю 9 травня, згідно з середнім значенням К-індексу. Про це повідомляє The Watchers.

    На сьогодні, 10 травня, вона досягла рівня п’ять балів за К-індексом, що вважається великою бурею, а 11 травня прогнозують семибальне збурення.

    Це, ймовірно, не остання, але можливо найсильніша буря місяця, за припущенням американського Центру прогнозування космічної погоди. Вони вже віднесли її до класу G4, одного з найнебезпечніших.

    Вплив магнітної бурі

    Рівень G4 передбачає серйозні збої у зв’язку та радіозв’язку, а також тривалі порушення супутникової та радіочастотної навігації на Землі. Лише шторми класу G5 є більш небезпечними, але такі випадки рідкісні.

    Причиною є активність сонячної плями AR3663, найбільшої за 25-й сонячний цикл, що спровокувала коронарний викид, коли пляма наближалася до західного краю Сонця. Аналогічний викид викликала і сусідня пляма AR3664. Обидва викиди, відомі як спалахи на Сонці, відбулись одночасно, і, за думкою фахівців, така активність не зменшиться найближчим часом.

    К-індекс є глобальним показником геомагнітної активності, виміряним за допомогою 3-годинних спостережень наземних магнітометрів по всьому світу. Загальнопланетарний К-індекс, або Kp-індекс, вказує на рівень геомагнітної активності, який був зафіксований у даних Метеоагентства.

    Геомагнітні бурі є коливаннями магнітного поля Землі через спалахи в короні Сонця, що призводить до збільшення тиску сонячного вітру на магнітосферу нашої планети. Під час таких бур метеочутливі особи можуть відчувати погіршення самопочуття через коливання магнітного поля.

    Захист від магнітних бурь

    Захист від магнітних бурь рекомендується всім, особливо тим, хто чутливий до метеозмін. Радять змінити режим дня, забезпечивши достатній відпочинок, уникати важкої їжі, алкоголю, кави, вживати більше води та трав’яних чаїв, і обмежити фізичні навантаження, замінивши їх прогулянками на свіжому повітрі.