У США створили найбільший у світі 3D-принтер для друку 29-метрових конструкцій

    135

    Інженери з Університету штату Мен у США представили гігантський 3D-принтер Fabrica Futuri 1.0, який у 4 рази більший за попередній рекордсмен серед полімерних 3D-принтерів і може друкувати конструкції розміром з будинок.

    За словами розробників, Fabrica Futuri 1.0 (FoF 1.0) може друкувати об’єкти довжиною до 29 метрів і здатний вирішити не лише проблему нестачі доступного житла, а й використовуватися для друку мостів, човнів та деталей вітряних турбін. Його продуктивність досягає 500 кг матеріалу на годину, а матеріали стійкі до впливу навколишнього середовища, пояснює агентство BBC.

    Проте експерт у галузі адитивних технологій (метод створення тривимірних об’єктів шляхом пошарового додавання матеріалу) доктор Юджин Пей (Eujin Pei) вважає, що поки такі 3D-принтери скоріше підходять для виготовлення окремих елементів будівель та споруд, ніж для друку цілих будинків.

    Проте, FoF 1.0 справді відкриває нові можливості. Його висока продуктивність і можливість використання матеріалів, стійких до впливу навколишнього середовища, попри те, що властивості міцності цих матеріалів невисокі, дозволяє економити ресурси і час, бо використовуються тільки необхідні і безвідходні матеріали. До речі, розробники сподіваються використовувати більш екологічні матеріали, зокрема деревні відходи місцевих тартак.

    Навіть з урахуванням того, що сам процес 3D-друку несе певне навантаження на екологію через забруднення полімерами, що використовуються, 3D-принтери на кшталт FoF 1.0 відкривають нові горизонти в будівництві та виробництві. Вже зараз адитивні технології активно використовуються при створенні космічних ракет, медичних імплантатів, а в перспективі з’явиться можливість друкувати цілі будівлі та мости.