Перший ступінь ракети SpaceX Falcon 9 потонув після 20-го успішного запуску

    1950

    Аерокосмічна компанія SpaceX продовжує регулярно виконувати космічні пуски, виводячи на орбіту Землі власні супутники Starlink, а також апарати інших замовників.

    Цими вихідними в космос вирушив навігаційний супутник Galileo, а SpaceX разом з цим повторила рекорд повторного використання перших ступенів ракет-носіїв Falcon 9. Залучений у рамках цієї місії перший ступінь використовувався при проведенні орбітальних пусків у 20-й раз.

    Ракета-носій Falcon 9 з навігаційним супутником на борту стартувала з майданчика Космічного центру Кеннеді у Флориді 27 квітня о 20:34 за місцевим часом (28 квітня, 03:34 за київським часом). Раніше цього місяця SpaceX задіяла в 20-й раз другий перший щабель ракети Falcon 9, присвятивши цей пуск 43-й річниці першого польоту багаторазового човника Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США Space Shuttle.

    Що стосується нинішнього пуску, то він сприяв розширенню орбітального угрупування системи Galileo, яке є аналогом американської GPS. Нині до угруповання Galileo входять 28 навігаційних апаратів. Наприкінці минулого року Європейське космічне агентство підписало угоду зі SpaceX, в рамках якої на орбіту планується доставити чотири супутники Galileo.

    Супутники Galileo знаходяться на середній навколоземній орбіті, тоді як апарати Starlink виводяться на низьку навколоземну орбіту. Через це перший ступінь ракети витратив все паливо, тому здійснити її м’яку посадку було неможливо. Це означає, що вперше за довгий час перший ступінь Falcon 9 впав в океані замість того, щоб здійснити посадку на спеціальну плавучу платформу.