Китайські експериментальні місячні супутники надіслали фотографії зворотного боку Місяця

    1707

    Запущена в космос 19 березня пара китайських експериментальних супутників «Тіанду-1» (Tiandu-1) та «Тіанду-2» (Tiandu-2) розпочала виконання програми польоту. На супутниках знаходиться обладнання для забезпечення зв’язку та навігації поряд з Місяцем, за Місяцем та у просторі між Місяцем та Землею.

    У майбутньому очікується інтенсивний рух кораблів у цих галузях простору, а без надійної навігації та зв’язку це буде просто небезпечно.

    Незабаром після запуску – 25 березня 2024 року – приблизно через 112 годин польоту супутники успішно виконали маневр гальмування на місячній орбіті на висоті 209 км над поверхнею супутника. До 3 квітня вони вийшли на задану місячну орбіту і слідують нею на відстані близько 200 км один за одним. Найбільший з них – «Тіанду-1» – важить 61 кг. На його борту двочастотний комунікатор Ka-діапазону, лазерний ретрорефлектор та «космічний» маршрутизатор. Супутник «Тіанду-2» важить 15 кг та оснащений пристроями зв’язку та навігації.

    Днями Китайська лабораторія дослідження далекого космосу (DSEL) повідомила, що «Тіанду-1» та «Тіанду-2» провели випробування високонадійної передачі та маршрутизації між Землею та поверхнею Місяця. Подробиці не повідомляються, але на звороті Місяця вже формально є китайська місячна база у вигляді модуля, що спускається, і місяцехода. Як бонус супутник «Тіанду-2» поділився з ЦУП на Землі знімком зворотного боку Місяця і Землі, що потрапила в кадр (у центрі внизу) в далекому інфрачервоному діапазоні.

    Разом із супутниками «Тіанду-1» та «Тіанду-2» у космос було виведено супутника-ретранслятора «Цюецяо-2» (Queqiao-2). Він забезпечить місток зв’язку між платформою «Чан’е-6», що спускається на зворотний бік Місяця і Землею. Місія «Чан’е-6» має стартувати у травні для першого в історії повернення на Землю зразків ґрунту із зворотного боку Місяця.