Космічні сили США планують провести перші військові навчання на орбіті

    116

    Пентагон збирається відпрацювати в космосі сценарій швидкого розгортання супутникового орбітального угруповання у відповідь на загрозу, що виходить від космічних апаратів потенційного противника. Під час навчань американські військові залучать два супутники, які спеціально для цієї місії розроблять приватні аерокосмічні компанії. Таким чином Сполучені Штати хочуть не лише «подати сигнал» іншим країнам, що зможуть швидко протистояти «агресії на орбіті», а й показати, як саме вони це робитимуть.

    Останніми роками деякі великі держави натякають, хай і не відкрито, про свої наміри використовувати космос у військових цілях і намагаються всіляко наростити «космічну міць». Вони не говорять про пряме розміщення зброї в космосі (це заборонено договорами), але ось бойові системи, здатні діяти на супутники, ці країни розробляють і ставлять на озброєння. Серед такої зброї — спеціальні системи для глушення GPS, лазери, здатні порушити роботу супутників, протисупутникові ракети, супутники-шпигуни, зброя, яка має засліплюючу дію на космічні апарати. Чимало експертів упевнені, що, швидше за все, у майбутніх конфліктах космос стане головним полем битви.

    Такі космічні перегони озброєнь, якщо їх так можна назвати, постійно «підвищують градус» загроз, що, у свою чергу, змушує військових паралельно шукати і способи швидкого реагування на ці виклики. Один із варіантів — створення військового супутникового флоту, який зможе захистити цінні апарати на орбіті. Але перш ніж такий флот задіяти, його необхідно випробувати в реальних умовах.

    Космічні сили США днями оголосили, що збираються провести перші військові навчання в космосі, які мають показати, як Пентагон збирається протистояти «агресії на орбіті».

    Під час навчань, які отримали назву Victus Haze, військові відпрацюють реалістичний сценарій швидкого реагування на загрози в космосі. У них задіяні два космічні апарати, створені приватними аерокосмічними компаніями Rocket Lab і True Anomaly. Перший апарат зіграє на орбіті роль “захисника”, другий – “підозрілого об’єкта”, що видається за супутник потенційного противника, такого як Китай чи росія. Пентагон уже підписав контракт із цими компаніями на розробку апаратів на суму 32 мільйони та 30 мільйонів доларів відповідно.

    Згідно з планом, коли навчання розпочнуться, першою про це повідомлять True Anomaly, яка має зібрати корисне навантаження і вивести його на цільову орбіту за 12-84 години. Швидше за все, для цього компанія скористається ракетою SpaceX Falcon 9. Ймовірно, апарат True Anomaly, який буде розміром з великий холодильник, інтегрують у загальне корисне навантаження. Тобто SpaceX не виводитиме на орбіту спеціально один супутник. Старт місії відбудеться або з космодрому на мисі Канаверал у Флориді, або з бази Військово-космічних сил Ванденберг у Каліфорнії.

    Після цього запуску Космічні сили повідомлять Rocket Lab про початок їхньої частини місії. Компанія повинна за 24 години зібрати свій апарат, аналогічний за розміром True Anomaly, і вивести на цільову орбіту. Rocket Lab зробить це за допомогою своєї ракети-носія надлегкого класу Electron з космодрому в Новій Зеландії чи Вірджинії.

    Коли апарат Rocket Lab опиниться на орбіті, він одразу почне вести спостереження за «підозрілим об’єктом» (супутником True Anomaly), який буде надзвичайно маневреним. Він зможе близько наближатися до «захисника», віддалятися від нього, а також робити «незвичайні та несподівані дії», але які саме в заяві Космічних сил не йдеться. Зазначимо, що таким самим маневреним буде сам «захисник».

    Завдання апарату Rocket Lab – ретельно вивчити «підозрілий об’єкт», тобто визначити, що він є, а у разі нападу дати відсіч. Знову ж таки, які саме захисні дії зможе вжити супутник Rocket Lab, у заяві Космічних сил не повідомляється.

    Апарати приватних аерокосмічних компаній будуть готові не раніше осені 2025 року, отже, навчання з великою ймовірністю відбудуться наприкінці 2025 року.

    Місія Victus Haze є частиною програми Tactically Responsive Space (TacRS) з розробки більш маневрених космічних систем, які можна швидко відправити на орбіту. У 2023 році, під час реалізації цієї програми, американські Космічні сили разом із приватною космічною компанією Firefly Aerospace запустили місію Victus Nox, показавши, що Сполучені Штати здатні підготуватися до запуску та вивести корисне навантаження менш ніж за 60 годин з моменту виникнення потреби.

    Firefly Aerospace зібрала та успішно запустила космічний апарат на своїй ракеті-носієві малого класу Firefly Alpha через 27 годин після отримання сигналу про початок місії від Космічних сил. Це досить непогане досягнення в галузі, де на створення супутників витрачають роки, а на планування та підготовку пуску ракет витрачаються тижні або місяці.

    Іншими словами, Пентагон працює над тим, щоб відповідь на реальну загрозу втрати американського супутника була швидкою та ефективною.