Apple повідомила користувачів з 92 країн про атаку шпигунського ПЗ

    184

    Apple напередодні розіслала повідомлення власникам iPhone у 92 країнах світу про те, що вони, ймовірно, стали об’єктами атаки шпигунського ПЗ. Компанія не розкрила, хто може стояти за цією атакою; список країн, у яких користувачі отримали ці повідомлення, також не наводиться.

    “Apple виявила, що ви стали жертвою замовної атаки шпигунського ПЗ, яке намагається віддалено скомпрометувати iPhone, пов’язаний з вашим Apple ID <..>. Ця атака, ймовірно, націлена саме на вас через те, хто ви і чим займаєтесь. Хоча ніколи не можна досягти абсолютної впевненості при виявленні таких атак, Apple впевнена в цьому попередженні — будь ласка, поставтеся до нього серйозно”,йдеться у тексті повідомлення.

    Виробник iPhone розсилає подібні повідомлення кілька разів на рік, і з 2021 року він повідомив про такі погрози власникам пристроїв Apple у більш ніж 150 країнах. У жовтні минулого року схоже попередження компанія направила низці журналістів та політиків в Індії.

    Пізніше некомерційна правозахисна організація Amnesty International виявила, що на iPhone, що належать відомим журналістам в Індії, було встановлено програму-шпигун Pegasus ізраїльського розробника NSO Group.

    «Ми не можемо надати додаткову інформацію про те, чому надсилаємо вам це повідомлення, тому що це допоможе зловмисникам адаптувати свої дії, щоб уникнути виявлення у майбутньому. <..> Замовні атаки шпигунського ПЗ, наприклад, з використанням Pegasus від NSO Group, виключно рідкісні і набагато витонченіші, ніж звичайна діяльність кіберзлочинців або споживчого шкідливого ПЗ», – зазначила Apple і додала, що покладається виключно на «внутрішню інформацію про загрози та розслідування для виявлення таких атак».