На які пільги у сфері охорони здоров’я мають учасники бойових дій? Пояснили експерти

    43

    Законодавство України надає учасникам бойових дій низку пільг — від безоплатного проїзду в громадському транспорті до трудових гарантій. Ветерани також мають право на безкоштовне користування певними медичними послугами. Що це за пільги та як ними скористатися, розповідають експерти Юридичного Гончаренко центру.

    Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначає, що учасники бойових дій мають право на ряд пільг у сфері охорони здоров’я, зокрема на:

    • Першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів) — аби скористатися пільгою, достатньо відправити письмове звернення до стоматологічної поліклініки за місцем проживання.
    • Користування при виході на пенсію (незалежно від часу виходу на пенсію) чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи.
    • Щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів.
    • Першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація.
    • Безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України. Аби скористатися пільгою, достатньо звернутися до управління праці та соціального захисту населення або ж до відділу соціального захисту вашої громади. Більше деталей — за цим посиланням. 
    • Безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів (за визначеним переліком хвороб і в разі амбулаторного лікування). Більше деталей — за посиланням. 

    Які ж ліки можна одержати безкоштовно?

    Перелік ліків, які можуть надаватись безкоштовно передбачений Постановою КМУ №333 від 25 березня 2009 року «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення». Зокрема, це такі:

    • Знеболювальні для паліативних хворих, імуносупресанти, препарати для лікування та профілактики хронічних захворювань (серцево-судинних захворювань, діабету І і ІІ типу, нецукрового діабету, хронічного обструктивного захворювання легень, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона).
    • Лікарські засоби та препарати, необхідні пацієнтам на стаціонарному лікуванні та амбулаторному лікуванні визначеної категорії захворювань, зокрема онкологічні, гематологічні захворювання, ревматизми та артрити, окремі захворювання шкіри, психічні захворювання та багато інших.

    «Одержати такі ліки можна або в аптеках, які підписали договір із Національною службою здоров’я та позначені спеціальною наліпкою з логотипом Служби, або в тому медичному закладі, в якому проходить стаціонарне чи амбулаторне лікування учасник чи учасниця бойових дій», — зазначає директор Юридичного Гончаренко центру Микола Брюховецький.

    Для отримання ліків потрібний електронний або паперовий рецепт сімейного лікаря або такого, який проводить лікування, а також посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни. Якщо учаснику бойових дій відмовили видавати ліки безкоштовно, варто звернутися на гарячу лінію Національної служби здоров’я за номером 16-77.

    За потреби оскаржити відмову в наданні цих гарантій військовослужбовці та учасники бойових дій можуть також звернутися на гарячу лінію Безоплатної правничої допомоги від держави за номером 0 800 213 103. Безоплатну юридичну допомогу надають також на гарячій лінії Юридичного Гончаренко центру за номерами: +380672042206, +380951168887 або +380937440036, а також у WhatsApp, Telegram, Viber, Signal з понеділка по п’ятницю, 9.00 до 18.00.



    • інші новини