Несподівана загроза для Червоної планети: місія NASA DART випадково перенаправила космічні камені на Марс

    338

    У 2022 році NASA здійснила прорив у галузі космічної оборони Землі, успішно провівши місію DART. Її метою була зміна траєкторії астероїда Діморф (Dimorphos). Експеримент продемонстрував можливість захисту Землі від потенційних космічних загроз, але несподіваним результатом стало те, що уламки, які утворилися, тепер можуть зіткнутися з Марсом.

    Місія DART (Double Asteroid Redirection Test), реалізована NASA у 2022 році, стала знаковою подією у дослідженні космосу. Це було перше навмисне зіткнення космічного апарату з астероїдом, метою якого було перевірити можливість зміни траєкторії космічного об’єкта для запобігання загрози нашій планеті в майбутньому.

    За підсумками зіткнення було підтверджено, що астероїд Діморф, розмірами, які можна порівняти з Великою пірамідою в Гізі, змінив свою форму і траєкторію. Як виявилося, для цього потрібно не так багато енергії, як вважалося раніше.

    Проте в результаті удару DART від астероїда відлетіли щонайменше 37 валунів, деякі з яких досягають у діаметрі 7 метрів — саме такі видно на зображенні вище. На даний момент ці фрагменти знаходяться в безпосередній близькості від Діморфа та його орбітального супутника Дідіма (Didymos), але їх орбіти з часом зміняться. Дослідження передбачає, що протягом наступних 20 тисяч років ці уламки можуть залишити своє поточне місце розташування і перетнути орбіту Марса, а потім впасти на його поверхню.

    Їхнє падіння на червону планету з розрідженою атмосферою може залишити після себе кратери діаметром до 300 метрів. Якщо міцність метеоритів становить менше 1 мегапаскаля (МПа), вони все одно можуть розлетітися на частини і створити безліч дрібних кратерів на великій площі. Прогнозується, що шляхи Марса та уламків перетнуться приблизно через 6 та 13 тисяч років. Хоча нікому на Землі не варто турбуватися про це, можливо, хтось опиниться на Марсі до того часу, коли туди прилетять уламки Діморфа.