Американські вчені створили новий тип термоядерного пристрою

    546

    Вчені Прінстонської лабораторії фізики плазми (PPPL) та Міністерства енергетики США (DOE) створили новий тип стеларатора – пристрою, що утримує плазму для реакції термоядерного синтезу. Про це повідомляється у прес-релізі на сайті Phys.org.

    Стеларатор утримує плазму за рахунок зовнішніх магнітів. Як і в токамаках, магнітні поля в стелараторі мають тороїдальну форму, проте вони також закручені вздовж плазмового «шнура». У новій конструкції використовують постійні магніти, що відрізняє її від інших пристроїв, де магнітне поле створюється за рахунок електромагнітів.

    За словами вчених, пристрій MUSE побудований із комерційно доступних деталей. Постійні магніти вбудовані в оболонку, надруковану на 3D-принтері навколо вакуумної камери, де знаходиться плазма.

    Крім того, MUSE відрізняється від інших стелараторів високою квазісиметрією. При квазісиметрії сила магнітного поля однакова всередині пристрою, незважаючи на те, що його форма може не збігатися з формою самого стелатора. Це сприяє хорошому утриманню плазми та вищій ймовірності реакцій синтезу.

    У майбутньому вчені планують провести серію експериментів, щоб визначити точну природу квазісиметрії MUSE і таким чином з’ясувати, наскільки добре пристрій запобігає переміщенню частинок плазми до краю, що ускладнює реакцію термоядерного синтезу. Методи включатимуть більш точне картографування магнітних полів і вимірювання уповільнення плазми, що обертається.



    • інші новини