Вчені “навчили” магнітний компас смартфона точно вимірювати рівень цукру в крові і не лише

    43

    Вчені з Національного інституту стандартів і технологій (NIST) Міністерства торгівлі США вигадали просту насадку для смартфона, яка перетворить його на прилад для вимірювання рівня глюкози в крові або кислотності рідин з лабораторною точністю.

    Копійчана приставка зможе замінити інструменти для молекулярного аналізу вартістю тисячі доларів США. Для неї підійде будь-який смартфон із магнітним компасом, а кров не доведеться витягувати з пальця.

    В основі приставки лежать розроблені дослідниками тест-смужки з біогідрогелю із вкрапленням намагнічених наночастинок. Дві смужки закладаються у насадку, а зверху встановлюється капсула із зразком рідини. Залежно від конкретного значення pH рідини або рівня глюкози в біологічній рідині пацієнта верхня смужка розтягується або стискається. Намагнічені області також зсуваються одна щодо одної і це зміщення фіксує вбудований у смартфон звичайний магнітний датчик (компас).

    На прикладі смартфона Motorola Moto E зразка 2020 року вчені показали, що точність вимірювання становить кілька мільйонних часток моля. Подібної точності достатньо, наприклад, щоб рівень глюкози в крові людей вимірювали не по пробі крові, назавжди усуваючи цю неприємну процедуру, а за рівнем глюкози в слині пацієнта. Також прилад здатний робити безліч інших аналізів від медичних до природоохоронних та хімічних.

    Щоб технологія могла втілитись у комерційному продукті, вченим доведеться ще попрацювати над нею. Зокрема, залишається розробка масового виробництва гідрогелевих тест-смужок, а також пошук способів створювати їх стабільними та придатними для використання протягом тривалого часу при зберіганні.



    • інші новини