Вчені з’ясували, що вода на Марсі то з’являлася, то зникала: марсохід Curiosity знайшов докази затоплень

    218

    Вчені Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США встановили, що Марс не відразу став безводним — періоди вологості та посухи на ньому чергувалися протягом якогось часу. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті космічного агентства.

    Висновки дослідників ґрунтуються на нових даних, отриманих марсоходом Curiosity. Машина досягла каналу Долини Гедіз — звивистої структури, схожої на русло річки, що пересохло. Канал розташований у передгір’ях гори Шарп або Еоліди – центральному піку у кратері Гейла.

    Curiosity задокументував канал за допомогою 360-градусної чорно-білої панорами, знятої лівою камерою навігаційної марсохода. На знімку видно темний пісок, що заповнює один бік каналу, і купу уламків, що піднімається відразу за піском. У протилежному напрямку знаходиться крутий схил, яким Curiosity піднявся, щоб дістатися цієї області.

    Передана пристроєм інформація про склад гірських порід виявила шар, багатий на сульфати — солоні мінерали, які часто утворюються при випаровуванні води.

    Як показав аналіз, геологічна структура в нижній частині гори Шарп вказує на чергування періодів посухи та вологості. Це означає, що цей регіон Марса пройшов через кілька циклів повернення води.

    “Якщо канал або купа уламків дійсно утворені рідкою водою, це означає, що після тривалого посушливого періоду вода повернулася до гори Шарп, і її було багато”, – пояснив науковець проекту Ешвін Васавада.



    • інші новини