Отримане нове зображення надмасивної чорної діри в Чумацькому Шляху

    25

    Колаборація Event Horizon Telescope (EHT) отримала нове зображення надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху – Стрільця А* (Sgr A*). На цей раз вченим вдалося відобразити структуру поляризації світла, яка залежить від магнітного поля. Про це повідомляється у прес-релізі на сайті організації.

    Картина поляризації світла нагадує таку на зображенні чорної діри Powehi у центрі галактики M87. Поляризація світла характеризується напрямком, у якому коливається вектор електричного поля електромагнітного випромінювання. У випадку з космічними об’єктами світло поляризується через властивості плазми, що оточує джерело, а сама площина коливань вектора може обертатися через напрям силових ліній магнітного поля.

    Частинки гарячої плазми, що обертаються навколо силових ліній, створюють картину поляризації, перпендикулярну до поля. За словами вчених, зображення дає зрозуміти, як сильно викривляються магнітні поля поблизу чорної діри. Це відіграє вирішальне значення для розуміння того, як ці об’єкти взаємодіють з газом і навколишньою міжзоряною речовиною.

    12 травня 2022 року колаборація Event Horizon Telescope (EHT) опублікувала знімок Sgr A*, яка в 1500 разів менша за Powehi, що порівняно з розміром орбіти Меркурія. Хоча маса обох чорних дірок сильно відрізняється, зображення Sgr A* майже не відрізняється від форми чорної діри в М87. За словами дослідників, це підтверджує фундаментальне передбачення теорії гравітації Ейнштейна, за якою розмір чорної діри залежить лише від її маси. Оскільки M87 у 2000 разів далі, ніж Sgr A*, зовні обидва об’єкти однакові, незважаючи на суттєві відмінності у розмірах.

    У Event Horizon Telescope входять вісім обсерваторій, розташованих в Антарктиці, Чилі, Мексиці, США та Іспанії . Усі разом діють як один телескоп діаметром десять тисяч кілометрів. Це дозволяє значно збільшити роздільну здатність одержуваних знімків і рівень їх деталізації.



    • інші новини